Eläkeläiset huolissaan pankkipalveluista

0
Marja-Liisa Virtanen, Aaro Virtanen, Marjo-Riitta Nukarinen, Terhi Jänesniemi sekä Onni ja Leila Venäläinen Eläkeliiton Pöytyän yhdistyksestä ovat huolissaan Riihikosken taajaman näivettymisestä, kun Osuuspankin konttori lakkaa.(Kuva: Veeti Nurminen)

AURANMAA. Osuuspankin konttoreiden lakkaaminen Marttilasta, Tarvasjoelta ja Riihikoskelta herättää huolta Auranmaan eläkeläisten keskuudessa. Konttorit suljetaan ensi vuoden toukokuussa, kun toiminnot keskitetään Auraan.

–Konttoripalveluiden käyntimäärät vähenevät jatkuvasti. Samaan aikaan asiantuntijapalveluiden kysyntä eri asiointikanavissa puolestaan kasvaa, OP Vakka-Auranmaan toimitusjohtaja Lasse Vehviläinen sanoo.

Eläkeliiton Varsinais-Suomen piirissä ollaan keskittämisestä huolissaan. Piiri julkaisi huhtikuussa kannanoton pankkipalveluiden ja valtion virastojen säilyttämisen puolesta pienillä paikkakunnilla. Kannanotossa todetaan, että kaikilla iäkkäillä ei ole mahdollisuutta eikä taitoa hoitaa palveluita verkossa.

–Eivät kaikki eläkkeelle siirtyneet ole olleet tietokoneiden kanssa tekemisissä. Ammatista riippuen osa on hyvinkin taitavia, mutta huomattavalle määrälle tietokone ei ole tuttu, sanoo Eläkeliiton Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Juhani Tynjälä .

OP:n Lasse Vehviläinen ymmärtää huolen siitä, etteivät kaikki pysty käyttämään verkko- tai mobiilipankkia. Siksi hän kehottaa asiakkaita tutustumaan vaihtoehtoisiin asiointitapoihin pankin asiantuntijoiden opastuksella. Laskun voi esimerkiksi laittaa suoramaksuksi, joka veloitetaan tililtä automaattisesti.

–Käytössä on myös maksukuoripalvelu, jonka avulla laskun voi jättää kuoressa mihin tahansa postilaatikkoon. Se päätyy pankin kautta maksuun, eikä edellytä konttorikäyntiä.

Kuljetus Auran konttorille järjestymässä


Pankkikonttoreiden loppuminen on herättänyt huolen kulkemisesta, sillä julkisen liikenteen yhteydet Auraan ovat huonot. Taksi puolestaan on kallis, eikä kaikilla eläkeläisillä välttämättä ole mahdollisuutta saada kyytiä tutuilta, Juhani Tynjälä muistuttaa.

–Jo nyt rajalliset aukioloajat ovat vaikeuttaneet asiointia, saati sitten, kun pankki siirtyy Auraan, Eläkeliiton Pöytyän yhdistyksen puheenjohtaja Marjo-Riitta Nukarinen sanoo.

OP:n Lasse Vehviläinen ymmärtää kulkemisen vaikeuden. Siksi pankki tulee alkuvaiheessa tarjoamaan kyytiä muista kunnista Auran konttorille.

–Sillä helpotetaan sopeutumista muuttuneeseen tilanteeseen. Ymmärrämme sen, että tämä on iso muutos heille, jotka ovat tottuneet käyttämään konttoripalveluita.

Pelko näivettymisestä


Auranmaan pankkikentällä muutoksia on viime vuosina tapahtunut nopeasti. Vuonna 2018 viiden pankin pohjalta syntynyt Auranmaan Osuuspankki yhdistyi Mynämäen-Nousiaisten Osuuspankin kanssa viime keväänä. Päätös Riihikosken, Marttilan ja Tarvasjoen konttoreiden lakkaamisesta tehtiin jo ennen viimeisintä yhdistymistä.

–Keskeinen taustalla oleva syy on asiakaskäyttäytymisen voimakas muutos, ja päätös oli sellainen, että riippumatta fuusiosta konttoritoimintojen keskittäminen Auranmaalla tapahtuu, Lasse Vehviläinen toteaa.

Muutosten nopeus herättää eläkeläisyhdistyksissä silti närää. Eläkeliiton Tarvasjoen yhdistyksen puheenjohtaja Ensi Kulta sanoo, että lakkautus tuli kovin äkkiä.

–On paljon ihmisiä, jotka mieluummin keskustelevat ihmisen kuin koneen kanssa. Myös julkinen liikenneyhteys Tarvasjoki – Aura -välillä puuttuu kokonaan, hän toteaa.

Pöytyällä huolena on Riihikosken taajaman näivettyminen, kun pankin toiminta loppuu.

–Kun asukkaita tulee Pöytyälle takaisin, ei palveluita saisi viedä pois, Leena Niemi sanoo.

Auran pankkikonttorin tulevaisuus näyttää sen sijaan valoisalta, OP:n Lasse Vehviläinen vakuuttaa.

–Auran konttori on meidän hallintokonttorimme ja sitä on vastikään saneerattu, hän toteaa.