Perinnerakentamispäivä kerää rakennusperinneväkeä Marttilaan

0
Rakennustarkastaja Jarkko Vihtonen, maalarimestari Hannu Verho ja ikkunoiden restauroija Emilia Perho ohjaavat ja kannustavat rakennusperinteen vaalimiseen Marttilan kunnan järjestämässä perinnerakentamistapahtumassa.

MARTTILA. Marttilassa perehdytään perinnerakentamiseen ensi sunnuntaina. Tapahtumassa muun muassa keitetään punamultamaalia ja sään salliessa aloitetaan toisen museoaitan maalausta. Kirjaston pihalla toimii tapahtuma-alue, jossa voi tavata ja jututtaa perinnerakentamisen asiantuntijoita.

Tapahtumassa mukana on Rakennusperinteen ystävät ry ja päivän alustuksen pitää perinnerakentamis- ja kulttuuripersoona Viri Teppo-Pärnä. Mukana ovat myös yhdistyksen toiminnanjohtaja Katariina Entonen sekä Marttilan alueella aluearkkitehtina aiemmin toiminut Seppo Pärnä.

Ikkunankunnostuksesta kertoo Pinta ja Puitteen Emilia Perho, joka myös kunnostaa tapahtuman aikana ikkunoita. Kolmannen alustuksen pitää Pelargonitaivaan Tiina Niittynen. Hän kertoo erityisesti vanhoista suomalaisista pelargoneista, joita usein nähdään vanhojen talojen ikkunalaudoilla. Punamultamaalia keittelee maalarimestari Hannu Verho.

Muina näytteilleasettajina nähdään rakentamiseen, korjaamiseen ja perinteikkääseen elämäntyyliin liittyviä yrityksiä.

–Mukana ovat antiikkikauppiaat Antiikki ajaton ja Marko Osto ja Huuto. Kuokantalo myy sikaa vartaassa, Marttilan rakennustarkastaja ja järjestelyissä mukana oleva Jarkko Vihtonen kertoo.

Kirjaston piha-alueen nurmikenttä toimii kirppisalueena, johon voi tulla myymään tapahtuman teemaan löyhästi liittyviä tavaroita ilman ennakkoilmoittautumista.

Tapahtuma-alueen lisäksi eripuolilla kuntaa on kiinnostavia oheiskohteita Marttilan kirkon arkkitehtuurista, ikiaikaiseen kantatilaan ja edelleen somiin vanhoihin torppiin. Kirkonkylän entisellä alakoululla on niin ikään avoimet ovet ja kiinteistö on samalla hiljaisessa myynnissä, joten kauppojakin pääsee halutessaan hieromaan.

Tapahtuma-alueelta saa ajo-ohjeet oheiskohteisiin. Paikan päällä on Vihtosen mukaan aina joku henkilö kertomassa kohteesta.

–Marttilassa on paljon vanhaa rakennuskantaa ja taloja tyhjillään. Tapahtuman ajatuksena on innostaa ihmisiä vanhojen rakennusten kunnostamiseen, Vihtonen kertoo yhdessä ideoidusta tapahtumasta, jonka tavoitteena on niin ikään saattaa ihmisiä sekä kunnan ja yritysten palveluja yhteen.

Monet Marttilan keskustan liikkeet pitävät ovet auki tapahtuma-ajan ja päivän päätteeksi alkaa Marttilan kirkossa kanteletaiteilija Arja Kastisen konsertti. Tarkempia tietoja tapahtumasta löytyy kunnan tapahtumasivuilta.

Tapahtumaan osallistuvilta toivotaan koronaturvallista käyttäytymistä eli turvavälien noudattamista, hyvää käsihygieniaa ja maskin käyttöä. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Perinnerakentamispäivä Marttilassa sunnuntaina 15.8. kello 11–16. Kello 16 Marttilan kirkossa Arja Kastisen konsertti.