Ravintolarajoituksissa epäselvyyttä

0
Karan yrittäjä Tanja Leino kertoo, että ravintolan kesä on ollut työntäyteinen. (Kuva: Veeti Nurminen)

KOSKI. Viimeisimmät ravintoloita koskevat aukiolorajoitukset eivät saa koskelaisen Karan yrittäjältä Tanja Leinolta kiitosta. Epäselvän tiedottamisen vuoksi Karan vuoden tärkein tilaisuus kohausviikonloppuna oli vaarassa peruuntua.

–Torstai-iltapäivänäkään en tiennyt, saanko olla seuraavana iltana auki.

Tanja Leino sanoo silti, että rajoitukset ovat pakollisia ja niitä on tarvittu.

–Mutta tiedotus niistä on ollut ala-arvoista, hän toteaa.

Tanja Leino kuuluu matkailu- ja ravintolapalveluiden etujärjestö MaRaan, jonka kautta hän on pysynyt rajoituksissa paremmin kärryillä. Ilman sitä hän olisi asiakkaiden tapaan uutisten varassa.

–Kun rajoitukset muuttuvat koko ajan, eivät asiakkaatkaan pysy mukana. Tosi usein ihmiset ovat soitelleet, että miten te olette tänään auki.

Tanja Leino penää rajoituksiin myös enemmän paikallisuutta maakunnallisten säädösten sijaan.

–Niitä voisi rajata kunnittain, etteivät ne automaattisesti koskisi kaikkia, Leino tuumaa.

Epäselvyyttä on ollut myös asiakasmäärää rajaavissa rajoituksissa, sillä ruokaravintolat saavat ottaa sisäpaikoista kolme neljäsosaa täyteen, kun taas juomaravintolat saavat olla vain puolillaan.

–Minun täytyy itse tulkinta, kumpi ravintola minä olen, Tanja Leino sanoo.

Takana hyvä kesä


Muuttuvista rajoituksista huolimatta kesä on ollut ravintola Karalle onnistunut. Kohausviikonloppu oli suorastaan menestys, sillä päivittäiset kävijämäärät ravintolassa nousivat viiteen sataan.

–Kohauksen tuotoilla pystymme paikkaamaan kevään vajaaksi jäänyttä myyntiä. Kohaus on elintärkeä tapahtuma.

Pahimpien rajoitusten aikaan keväällä Karasta voitiin myydä lounasta ainoastaan noutoruuaksi. Kun rajoitukset viimein hellittivät, ampaisi myyntikin nousuun.

–Ihmiset uskalsivat tilata juhlia ja lähteä syömään. Todella työntäyteinen kesä meillä on ollut, se on tässä positiivista, Tanja Leino iloitsee.

Leino kiittelee vuokranantajaa, joka on tullut vuokranmaksussa anteliaasti vastaan pandemian aikana. Ensimmäisen aallon iskiessä myös laitevalmistaja tuli vastaan laitevuokrissa.

–Täytyy myös kiittää henkilökuntaani, joka on ollut todella joustava. Jos on ollut töitä, he ovat tulleet töihin ja jos ei ole ollut töitä, he ovat suostuneet pitämään vapaata, Leino kiittelee.

Koko pandemian ajan Leino kertoo eläneensä kuin sumussa. Edelleenkään suunnitelmia ei voi pitkälle tehdä, sillä tilanteet muuttuvat jatkuvasti.

–Kesällä on ollut juhlia ja muutamat juhlat on vielä merkattu kalenteriinkin syksyksi. Toivottavasti ne saadaan pidettyä, Leino toivoo.