Tanssikausi loppui taas lyhyeen – Valasranta ehti järjestää vain viidet tanssit tänä kesänä

0
Valasrannan penkit ja sali kumisivat tyhjyyttään elokuisena perjantai-iltana, jolloin normaalisti tanssittaisiin ja livemusiikki raikaisi Pyhäjärvelle. Kuva: Tuomas Honkasalo

PÖYTYÄ/Yläne. Koronaviruksen tuomat rajoitustoimet ovat kurittaneet Valasrannan kesätansseja jo kaksi kesää. Tänä vuonna kausi saatiin käyntiin vasta heinäkuussa normaalin toukokuun sijaan ja viisien tanssien jälkeen toiminta meni rajoitusten myötä liian vaikeaksi ja kannattamattomaksi.

–Aika ristiriitaiset fiilikset tästä kesästä jäi kokonaistilannetta ajatellen. Me järjestimme tansseja niin vastuullisesti kuin pystyimme, silti siitä tehtiin aika mahdotonta kaikkien rajoitusten myötä. Eihän kukaan kieltänyt tansseja järjestämästä, mutta ei se ollut kovin järkevää, kun illat olisivat menneet reilusti miinuksen puolelle, harmittelee Yläneen kirkonkylän VPK:n huvitoimikunnan ohjelmavastaava Laura Toivonen.

Valasrannalla jo pitkään tansseja järjestänyt VPK on saanut rahoitusta toimintaansa tansseista, joten tanssien puute on vaikuttanut suoraan myös VPK:n toimintaan.

–Keväällä kokoontumisrajoitukset estivät tanssit ja näissä viisissä tansseissakin oli keskimääräistä vähemmän väkeä. Voisi kai ajatella niin, että tanssikansa on selvästi vastuuntuntoista ja uutiset varmasti pelottivat ihmisiä jäämään kotiin, Toivonen pohtii.

Tanssilavojen rajoitukset olivat huomattavasti kovemmat kuin esimerkiksi ulkoilmafestivaaleilla. Toivonen tiedusteli Aluehallintovirastosta, miten tansseja olisi voitu järjestää, ja oli tyrmistynyt vastauksesta.

–Ihmisten olisi pitänyt tulla oman parin kanssa ja meidän olisi pitänyt seurata, että tämä pari tanssii myös omassa rajatussa lohkossa koko illan. Eli meidän olisi pitänyt teipata lattiat täyteen näitä lohkoja, joihin olisi kuitenkin meidän tiloissamme mahtunut vain 30 paria. Samalla kuitenkin ulkona terassilla ei ollut mitään rajoituksia, Toivonen naurahtaa epäuskoisesti.

–Meillähän saa isot ikkunat auki ja ilma kulkee hyvin. Meillä puhutaan muutaman sadan ihmisen illoista ja festareilla on tuhansia kävijöitä. Kyllä tämä tuntuu epäoikeudenmukaiselta. Me oltaisiin vaan haluttu, että ihmiset pääsevät kuuntelemaan livemusaa ja tapaamaan toisiaan, Toivonen huoahtaa.

Tanssien ennenaikainen päättyminen ei vaikuta vain VPK:n talouteen.

–Normaalina kesänä meillä on 23 tanssit ja kaksi orkesteria illassa. Mekin työllistetään aika iso liuta viihdealan toimijoita, jotka ovat kyllä myös aika pulassa näinä korona-aikoina. Valtion tapahtumatakuu ei koske yhdistysten pitämiä tapahtumia, mikä on iso harmi, sillä monet tanssilavat ovat nimenomaan yhdistysten ylläpitämiä. Peruuntuneet festarit saavat valtiolta korvauksia ja usein niiden takana on sijoittajaryhmittymiä ulkomailta asti, joten sinne ne rahat valuvat vähän vääriin taskuihin, Toivonen harmittelee.

Viime vuonna ehti olla neljät tanssit enemmän. Tänä kesänä ehdittiin nähdä muun muassa Tomi Markkola, Markku Aro ja Yölintu.

–Tulossa olivat vielä muun muassa Tanssi kanssain -televisio-ohjelman kuvaukset sekä Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani, Toivonen listaa.

–Ensi kesän varaukset on pitänyt tehdä jo viime syksynä, mutta sillä ajatuksella mennään, että ensi kesänä saataisiin jatkaa kunnolla ilman rajoituksia. Pyrimme tekemään kaikkemme sen eteen, jotta ensi tanssikesästä tulisi hieno, Toivonen uskoo tulevaan.
Tuomas Honkasalo