Viljelijä kaipaa nyt kuivaa säätä

0
Johanna ja Ilkka Mäkitalon viljelemän Välimaan tilan pelloista vasta viidesosa on puitu. Tulevat säät ratkaisevat, millainen vaihtelevan kesän sadosta tulee. (Kuva: Asko Virtanen)

KOSKI. Koskella Kranin kylässä vaimonsa Johanna Mäkitalon kanssa Välimaan tilaa viljelevä Ilkka Mäkitalo kaipaisi nyt tylsempää säätä kuin mihin menneenä kesänä on totuttu. Sateet saisivat loppua ja vaihtua puintipoutaan.

–Yhdellä sanalla sanoen kesä on ollut vaihteleva. Pellolle päästiin tosi aikaisin, jo huhtikuussa. Kasvukausi alkoi hyvällä, kuivalla kelillä. Sitä seurasi sadejakso ja osa kylvöistä meni myöhäiseen, toukokuun loppuun, Mäkitalo kertoo.

Helle ei hellinyt

Hän painottaa, että tilanteet saattavat olla eri tiloilla hyvinkin erilaisia, sillä sateet ovat olleet todella paikallisia. Sen sijaan kesän helteet koettelivat kaikkia. Sadon laatu onkin vielä suuri kysymysmerkki.

Välimaan tilalla on peltoa vuokramaineen 185 hehtaaria. Kaikki mikä pelloilla kasvaa, menee sikalaan. Yhdistelmäsikalassa on 130 emakkoa, joten kaikkiaan ruokittavia suita on noin 1400.

–Puolet pelloista on ohralla. Lisäksi kasvaa kevätvehnää, kauraa, hernettä, syyvehnää ja virikkeeksi vähän kuivaa heinää, Ilkka Mäkitalo kertoo.

–Ohra on koostumukseltaan paras rehuvilja, mutta eri viljoilla on erilaiset ravintosisällöt. Hajauttaminen pienentää riskiä ja pelloille tulee vaihtelua, kun on muutakin kuin ohraa, Ilkka mäkitalo perustelee.

Viidesosa puitu

Pelloista noin viidesosa on puitu.

–Viikossa on satanut noin sata milliä. Herneet ja syysvehnät saatiin ennen sateita puitua. Ohra alkaa nyt olla valmista, mutta aika monta poutapäivää tarvittaisiin, että pelloille olisi järkevä lähteä puimaan, Mäkitalo kertoi perjantaina.

Vielä ei hätää ole. Kasvustot ovat hyvin pystyssä ja syksy vasta tulossa. Ongelma on tietysti siinä, että ennustaminen – varsinkin sään ennustaminen – on vaikea laji.

–Nyt ollaan vasta elokuun puolivälissä, joten vielä ei ole hätää. Mutta jos sateet jatkuvat pitkään, tilanne on toinen. Mahdollisuudet ihan kohtuulliseenkin vuoteen ovat olemassa, Mäkitalo miettii.

Hän uumoilee, että rehuviljasta voi tulla talvella pulaa ja sen hinta tulee nousemaan. Myös rehuviljan laadulla on suuri merkitys.

–Käsitys, jonka mukaan rehuviljan laadulla ei ole niin paljon merkitystä kuin leipäviljan, on vanhanaikainen. Siat tarvitsevat kasvaakseen kunnon ruokaa, Johanna Mäkitalo muistuttaa.

Sateet ovat ongelma paitsi puimaan pääsyä odottaville, myös sen jälkeen.

–Nyt olisi syysohran kylvöaika, mutta märille pelloille ei voi lähteä kylvämään, Ilkka Mäkitalo sanoo.