80 prosentin rokotekattavuuteen on Auranmaalla vielä matkaa

0
Auranmaalla ensimmäisen rokotteen on nyt saanut noin 70 prosenttia asukkaista. 80 prosentin rokotekattavuuden saavuttaminen etenee hitaimmin nuorten aikuisten kohdalla.

AURANMAA. Ensimmäisen koronavirusrokotteen on saanut nyt noin 70 prosenttia auranmaalaisista. Toisen rokotteen on puolestaan saanut yli 50 prosenttia auranmaalaisista. Pöytyällä ja Aurassa tehosterokotteiden antaminen on edennyt vauhdikkaimmin.

–Olemme Pöytyän kuntayhtymässä todella iloisia, että rokotukset ovat sujuneet hyvin. Pop up -tilaisuudet eivät kuitenkaan olleet kovin suosittuja ja sen vuoksi olemme keskittäneet voimavaramme ajanvarausrokotusten lisäksi tiedottamiseen, johtava lääkäri Katja Virta kertoo.

Liedon pääterveysasemalla sen sijaan järjestetään 30.9. ja 5.10. Pop up -rokotustilaisuudet kaikille yli 12-vuotiaille Liedossa, Marttilassa ja Koskella asuville. Tuolloin voi hakea myös tehosterokotteen, jos ensimmäisestä rokotteesta on kulunut kuusi viikkoa.

25–34-vuotiailla huonoin rokotekattavuus

Pöytyällä ja Aurassa myös ikäryhmän 12–15 rokottamisessa ollaan jo pitkällä, joskaan ei aivan vielä koronarajoitusten purkamiselle väläytetyllä tasolla. Päämisteri Sanna Marinin mukaan rajoitusten poisto edellyttää, että rokotekattavuudessa päästään 80 prosenttiin yli 12-vuotiaiden kohdalla.

Pöytyäläisistä 12–15-vuotiaista ensimmäisen rokotteen on saanut 69,6 ja auralaisista 12–15-vuotiaista 68,1 prosenttia. Koskelta ja Marttilasta THL:n tilasto kertoi keskiviikkona, että 12–15-vuotiaita olisi rokotettu vain 6–7 prosenttia. Johtavan ylilääkärin Veli-Matti Leinosen mukaan tilanne on muuttumassa, sillä rokotuksia on Koskella ja Marttilassa tehty tällä viikolla.

Härkätie on tarjonnut 12–15-vuotiaiden rokottamiseen kolmea vaihtoehtoa. Heille on voinut varata ajan rokotukseen kuten muillekin kuntalaisille tai työparina kiertävät terveydenhoitajat ovat antaneet rokotuksen koululla. Koulujen lukumäärän ja terveydenhoitajien rajallisten resurssien vuoksi rokotukset eivät kuitenkaan ole edenneet kovin vauhdikkaasta.

Härkätie järjesti myös rokotuspäivän 12–15-vuotiaille. Liedossa elokuun lopun lauantaina pidetty tilaisuus ei kuitenkaan houkutellut, vaan rokotteita jäi tuolloin Leinosen mukaan käyttämättä 150 kappaletta.

Nuorten aikuisten kohdalla 80 prosentin rokotekattavuuteen pääseminen etenee hitaimmin. Esimerkiksi pöytyäläisistä 25–29-vuotiaista on ensimmäisen rokotteen ottanut 52,2 prosenttia ja oripääläisistä samanikäisistä 35,5 prosenttia.

–Tällä hetkellä huonoin rokotekattavuus on juuri 25–34-vuotiailla, Katja Virta sanoo ja toteaa rokotusmyönteisyyteen vaikuttavan tutkitusti se, miten korkeaksi kukin kokee riskinsä sairastua.

Asiallisen tiedon välittäminen on hänen mukaansa tärkeää. Kuntayhtymässä onkin pyritty kuuntelemaan huolia sivuvaikutuksista ja vastaamaan kysymyksiin.

–Toivon, että pystymme välittämään vielä paremmin tietoa rokotteiden turvallisuudesta. Rokotteet suojelevat meidän lisäksi myös meidän läheisiä ja toivon, että rokotekattavuuden nousu mahdollistaisi paluun normaaliin, eikä meillä olisi uutta normaalia.