Auran putkiston saneeraus aloitetaan Horsmanmäestä

0
Auran vesi- ja viemäriputkien saneeraus aloitetaan Horsmanmäen alueelta, kertoo tekninen johtaja Kari Tuohi.

AURA. Auran vesi- ja viemäriputkien saneeraus aloitetaan Horsmanmäen alueelta. Aikataulu selviää joulukuussa, jolloin valtuusto päättää ensi vuoden talousarviosta. Tavoite on, että saneeraus alkaisi ensi vuonna.

–Kyseessä on Auran mittakaavassa iso hanke, joka kestää kokonaisuudessaan 3-4 vuotta. Vesi- ja viemäriputket uusitaan, samoin hulevesijärjestelmät. Samalla alueen katujen päällysteet uusitaan suurimmaksi osaksi, tekninen johtaja Kari Tuohi kertoo.

Auran vesi- ja viemäriputkistosta on tehty saneerausselvitys, josta selviää, missä järjestyksessä putkistoja pitää tulevina vuosikymmeninä uusia. Tuohen mukaan korjaustahti ei ole sellainen, että se aiheuttaisi paineita vesimaksujen korotuksiin.

–Naapurikuntiin verrattuna Aurassa on vesi aika samoissa hinnoissa ja laatu on hyvä, Tuohi sanoo.

–Auran putkisto on kokonaisuutena ihan hyvässä kunnossa ja korjaustarpeisiin on varauduttu. Mutta jossakin kohtaa putkistojen käyttöikä tulee yksinkertaisesti tiensä päähän, Tuohi kertoo.

Putkiston kestävyyteen vaikuttavat muun muassa putkien materiaalit ja se, miten kaivannot ja liitokset on tehty. Horsmanmäen alueen putket ovat 1970-luvulta, joten käyttöiäksi tulee viitisenkymmentä vuotta. Yleensä muoviputket kestävät paremmin kuin valurauta ja himaniittiputket.

Aurassa saatiin heinäkuun lopulla muistutus siitä, mitä putken rikkoutuminen voi merkitä.

–Auran Palvituotteen parkkipaikan alla olevaan runkoputkeen tuli vuoto. Kaivantoon jäänyt kivi oli tehnyt muoviputkeen reiän. Paineenvaihteluiden takia vahinko aiheutti vuotoja myös muualla, muun muassa juuri Horsmanmäen alueella, Tuohi kertoo.

Hulevedestä vahinkoja

Eilen illalla kokoontunut tekninen lautakunta sai käsiteltäväkseen myös selvitykset rankkasateiden kesän aikana aiheuttamista vesivahingoista. Lautakunnan listalla oli yhdeksän kohdetta, joista kaksi oli kunnan omia kiinteistöjä.

–Auran hulevesijärjestelmät ovat sinänsä kunnossa, mutta vettä tuli yksinkertaisesti poikkeuksellisen paljon, Tuohi kertoo.

Vettä tulvi muun muassa paloaseman kellariin ja VPK:n omaisuutta tuhoutui. Varsinais-Suomen pelastuslaitos vaatii kuntaa korvaamaan tuhoutuneen omaisuuden.

Vettä tulvi myös Auraamon kellariin, missä tuhoutui rakennuksessa toimineen yrityksen omaisuutta.

Kunnan omien kiinteistöjen osalta selvitykset vakuutusyhtiöiden kanssa ovat vielä kesken.

–Vakuutusyhtiöiden raja on 30 milliä tunnissa tai 75 milliä vuorokaudessa ja meidän käsitys on, että se ylittyi Aurassa. Vesimääristä on pyydetty selvitys Ilmatieteenlaitokselta, Tuohi kertoo.

Hulevesijärjestelmien uusimistarpeesta tehtyjä suunnitelmia päivitetään. Jo lokakuun aikana on tarkoitus tehdä Savirannankujalle hulevesijärjestelmä, missä sille ei ole aiemmin nähty tarvetta.