Kahdella marjalla satavuotiaaksi – Tyrni on hankala poimia, mutta vitamiineja siinä riittää

0
Tyrni leviää hanakasti. Tapio Rekikoski myy tyrnit oksineen päivineen. Samalla tulee harvennettua pensaita. (kuva: Asko Virtanen).

LIETO/Tarvasjoki. Tarvasjoella tyrniä viljelevä Tapio Rekikoski vahvistaa, että tyrnillä on hurja maine terveyttä edistävänä ruokana.

–Kerran yksi asiakas soitti ja kertoi lukeneensa lehdestä, että jos syö kaksi tyrniä päivässä, elää satavuotiaaksi. Hän tuli heti hakemaan tyrnimarjoja, Rekikoski kertoo.

Ihan niin yksinkertainen pitkän elämän salaisuus ei taida olla, mutta tieto tyrnin terveellisyydestä pitää kyllä paikkansa.

Rekikoski kertoo itse syövänsä tyrniä kuureina ja flunssat ovat pysyneet loitolla kaksi vuosikymmentä.

Tyrnin ystävät ovat Rekikosken mukaan enimmäkseen iäkkäämpiä henkilöitä. Taitaa olla niin, että mitä lähemmäs sadan vuoden ikäraja alkaa tulla, sitä enemmän sen saavuttaminen alkaa kiinnostaa.

Tyrnistä tehdään lähinnä mehua. Rekikoski valmistaa oman mehunsa mehumaijassa, mutta olemassa on myös laitteita, joilla marjasta voi puristaa mehun sen ollessa puussa.

–Olen myös tehnyt marja-aroniasta ja tyrnistä hilloa. Marja-aronia se sopii tyrnin kanssa, sillä tyrni on aika kuiva, Rekikoski kertoo.

Hankala poimia

Hyvien terveysominaisuuksien lisäksi tyrnissä on se huono puoli, että marja on hyvin työläs poimittava. Vaikka Rekikosken viljelemässä lajikkeessa ei juuri ole piikkejä, marjat ovat tiukasti kiinni oksassa ja ne pitää poimia yksitellen. Rekikoski myykin marjat oksineen päivineen. Poimiminen on helpompaa kotona oksasta. Samalla hoituu puiden harvennus.

–Tyrni on helppo viljellä. Ostin 25 vuotta sitten Köyliöstä parikymmentä taimea ja nyt niitä on vaikka kuinka, Rekikoski kertoo.

Sato sen sijaan vaihtelee. Viime vuonna sato oli todella heikko, tänä vuonna oksat notkuvat tyrnistä.

Puu on helppohoitoinen.

–Mitään muuta ylimääräistä se ei vaadi kuin kalkkia, Rekikoski kertoo.

Moneen vaivaan

Tyrnin mausta voi olla montaa mieltä, mutta se on kiistatonta, että marja on todella hapan.

Seikkailu Internetin ihmeellisessä maailmassa kertoo, ettei juuri ole asiaa, mitä ei olisi tyrnillä jossain päin maailmaa hoidettu.

Lista tyrnillä hoidetuista vaivoista onkin niin pitkä, että moni syö marjaa vaikka ei mausta pitäisikään. Tyrnillä on kansanparannuksessa hoidettu muun muassa ripulia, reumaa, ihottumaa, keripukkia, ummetusta, flunssaa ja verenpainetta. Kiinalaiset keittävät tyrnin lehdistä teetä, jonka pitäisi hoitaa muun muassa kihtiä ja reumaa.

Korkean c-vitamiinipitoisuuden lisäksi tyrnissä on karoteenia, B- ja K-vitamiineja sinkkiä, mangaania, magnesiumia, natriumia ja kalsiumia.

Ja koska kyseessä on oikea superruoka, Rekikosken mukaan marjassa kerrotaan olevan myös ominaisuus, mitä ikääntyneet miehet ovat arvostaneet maailman sivu eli se tekee siniset pillerit tuiki tarpeettomiksi.

Tyrnin salaisuus on tyrniöljyssä, joka on niin öljyistä ettei se liukene veteen, vaan nousee mehun pinnalle.