Martinkoskelta maailmalle, Crossnine soittaa raskasta musaa melodisesti

0
Crossninen biisit syntyvät Marttilan maisemissa Juha Lahden kitarasta. (Kuva: Asko Virtanen)

MARTTILA, KOSKI. Kun ikä alkaa kutosella, tekosyyt alkavat olla vähissä. Siltä ainakin kuulostaa, kun marttilalainen Juha Lahti kertoo Crossnine-bändin syntyhistoriasta.

–Tuli sellainen olo, että pitää päästä soittamaan musaa, joka tuntuu omimmalta ja johon 10-vuotiaana hurahdin, Lahti kertoo.

Miehellä on takana pitkä puoliammattilainen ura tanssimuusikkona muun muassa Jouni Kerosen bändistä ja monista muista tanssibändeistä, mutta rakkaus musiikkiin syntyi 1970-luvulla Deep Purplen tahdissa.

–Crossninen juuret ovat vahvasti sen ajan raskaassa rockissa, missä kitarariffit ja hyvät melodiat ovat keskeisiä, Lahti kertoo.

Crossninen on ehtinyt olla kasassa jo puolitoista vuotta, mutta ensimmäinen biisi julkaistiin vasta nyt, tiistaina 21.9. Nimikin on vaihtunut.

–Aluksi alettiin soittaa covereita nimellä The Almost Brothers Band, mutta hyviä ja osaavia coverbändejä on paljon. Biisejä alkoi sitten syntyä tuolla yläkerrassa, Lahti kertoo talonsa alakerran olohuoneessa.

Martinkosken rannalta

Crossninea voisi nimittää martinkoskelaiseksi bändiksi, sillä jäsenet ovat kaikki joko Koskelta tai Marttilasta kotoisin. Kaikilla on vahva musiikillinen tausta ja osa saa elantonsakin musiikkia opettamalla ja soittamalla.

Tanakka komppi syntyy isän ja pojan yhteistyönä. Juha Lahti soittaa itse bassoa ja hänen konservatoriossa opiskeleva poikansa Eemeli Lahti rumpuja.

Koskelainen Vilpertti Salminen laulaa ja soittaa kitaraa. Moni muistaa Salmisen muun muassa Kodittomat-yhtyeestä, jonka laji oli monta astetta raskaampi thrash metal.

Tapio Lindholm on niin ikään koskelainen ja Vilpertin kanssa pitää kitaroineen huolta vetävistä riffeistä. Marttilalainen Heikki Eskola soittaa koskettimia.

Kesällä Turun V.R. Studioilla taltioitu Feel Like A Man on jo siis julki, toinen biisi Line of Fire on tarkoitus pukata maailmalle marraskuussa. Demovaiheessa biisejä on vielä lisää ja Lahden päässä sitäkin enemmän.

Keikoille keväällä

–Keikoille on tarkoitus lähteä keväällä, Lahti kertoo.

Hän on selvästi tyytyväinen julkaistuun biisiin ja tunnelmat ovat koko bändissä tyytyväiset.

Mutta miltä se kuulostaa? Jokainen, joka on joskus kuunnellut Deep Purplea, Whitesnakea tai pistänyt vinyylille pyörimään Uriah Heepin legendaariset levyt mustine ladyineen, voi arvella miltä Crossnine kuulostaa. Hyvältä. Varsinkin jos pitää melodisesta, vähän raskaammasta rockista, joka ei kuitenkaan ole räimettä, vaan helppoa ja rullaavaa kuunneltavaa. Vähän sellaista, jota voisi laitta autoradiosta soimaan, kun rullaa avoautolla pitkin Texasin autiomaateitä.

Mikään kopio suuremmistaan Crossnine ei kuitenkaan ole. Feel Like A Man kuulostaa ammattimaiselta, mutta omanlaiseltaan.

Biisi löytyy esimerkiksi You Tubesta, kun hakusanaksi laittaa Crossnine. Sieltä voi fiilistellä, miltä Martinkosken setien ja vähän nuorempien äijien ylikunnallinen yhteistyö kuulostaa.