Mellilän ortodoksisen keskuksen valmistuminen lähestyy – Toiminnanjohtaja tähtää vuoteen 2025

0
Ortodoksinen keskus on ulkoasultaan pitkälti valmis. Sisätilojen rakentaminen jatkuu syksyllä.

LOIMAA/Mellilä. Mellilän ortodoksista keskusta rakennuttavan Elisabetin sisaristo ry:n toiminnanjohtaja Jana Kemppi toivoo, että kupolikattoisen hirsirakennuksen toinen kerros olisi jokseenkin valmis ensi syksynä. Toiseen kerrokseen rakentuu kaksi asuinhuonetta ja yleinen tila.

Keskuksen kirkko on jo valmis. Alakertaan tehdään aikanaan keittiötilat, kolme asuinhuonetta ja sauna. Rakennushanke etenee sisariston saamien lahjoitusvarojen turvin. Korona-aika on osaltaan viivästyttänyt sisätöitä.

–Olen asettanut itselleni deadlinen, takarajan, että keskus olisi valmis vuonna 2025. Katsotaan, miten käy, Kemppi miettii.

Päivitetyt piirustukset

Koska keskuksen alkuperäiset huonejärjestyssuunnitelmat olivat matkan varrella muuttuneet, Loimaan kaupungin rakennustarkastukselta on haettu muutoslupa ja laadittu uudet paloturvallisuutta, sähköistystä ja ilmastointia koskevat piirustukset. Alkuperäiset suunnitelmat olivat ajalta, jolloin Mellilän kunta oli itsenäinen.

–Kesällä löysimme nuoren, ahkeran suunnittelijan, jonka kanssa olemme yhdessä etsineet toimivat ratkaisut. Se oli suuri helpotus meille. Hän hoitaa myös töiden valvonnan. Asennukset yläkerrassa aiotaan tehdä lokakuun puolella.

Muutoin mennyt ja kuluva vuosi ovat vierähtäneet pitkälti keskuksen pihatöiden merkeissä. Siistittyyn metsikköön on istutettu setri- ja pihtapuita, pellolta korjattiin ensimmäinen viljasato.

Pihakyltti kertoo, mikä taho Mellilän ortodoksista keskusta rakentaa. Kyltin vieressä sisariston toiminnanjohtaja Jana Kemppi.

Kirjasto ja ikonitaidetta

Majanojankulmalle nousseesta rakennuksesta kehkeytyy ortodoksinen kulttuurikeskus. Sisaristo on hiljattain saanut Helsingistä yli tuhannen kirjan lahjoituksen. Yli 30 000 teoksen kirjasto on jo ennestään Suomen oloissa ainutlaatuinen kokonaisuus. Kokoelman vanhimmat teokset ovat 1600-luvun puolivälistä. Kirjaston suurin osa on Turussa.

Keskuksen kulttuurihistorialliseen esineistöön kuuluu niin ikään lahjoituksina saatuja kreikkalaisia ikoneja.

–Meillä on hyvät yhteydet Kreikkaan, jonka Athosvuorella on lukuisia ortodoksisia luostareita.

Kemppi kertoo ikoneista mielellään ja esittelee keskusta tilauksesta ryhmille. Korona-aikana isojen ryhmien vierailuja ei ole ollut, mutta pienempiä 6-10 hengen ryhmiä otetaan vastaan. Viimeksi vierailulla oli kuusihenkinen ryhmä Naantalista.

–Yksittäisiäkin ihmisiä poikkeaa aika ajoin pihamaalle.

Ortodoksista keskusta rakennuttava Elisabetin sisaristo tekee hyväntekeväisyystyötä muun muassa perheväkivallan uhrien auttamiseksi. Itsenäinen yhdistys avustaa myös vähävaraisia ihmisiä eri tavoin.

 

 

 

Lue lisää xx.xx.xxxx lehdestä