Metsästysharrastus inspiroi yrityksen: Tarja Mäkiniitty perusti Mäkiniityn Tarja Oy:n

0
Aselaukku oli ensimmäinen Tarja Mäkiniityn riistan nahasta tekemä tuote.

PÖYTYÄ. Pöytyälle syntyi kesäkuussa uusi yritys, kun artesaaniksi valmistunut Tarja Mäkiniitty perusti Mäkiniityn Tarja Oy:n. Käsityöalan yritys on erikoistunut riistan nahoista tehtäviin tuotteisiin.

–Olen harrastanut metsästystä viisitoista vuotta. Aikaisemmin pienriistaa, mutta hiljattain liityin naapurin innoittamana peuraporukkaan. Mietin, että miten hirvien ja peurojen nahat saataisiin nykyistä paremmin hyötykäyttöön, Mäkiniitty kertoo.

Mäkiniitty uskoo yritysideaansa, sillä riistan nahkoja käyttäviä käsityöläisiä on koko maassa vähän, markkinarako pitäisi löytyä.

Nykyisin nahoista valmistetaan muun muassa koirien puruluita, mutta osa menee kuoppaan.

–Opintoihin kuului tuotesarjan valmistaminen. Päätin tehdä hirven- ja peurannahasta aselaukun. Se oli ensimmäinen riistannahasta tehty tuote, Mäkiniitty kertoo.

Tarja Mäkiniitty suunnitteli yrityksen logon itse ja se on tietysti riista-aiheinen. Logosta on sekä ovaali- että nelikulmainen versio.

Nahasta voi Mäkiniityn mukaan tehdä monenlaista. Tähän mennessä ompelukoneessa on syntynyt muun muassa käsilaukkuja, aselaukkuja, avaimenperiä, avainkaulanauhoja, koruja, kirveen suojuksia ja kännykkäkukkaroita.

Yrityksen alaan kuuluvat kuitenkin myös perinteisemmät käsityöt kuten verhojen ompeleminen kankaasta, sisustusompelu kolmisyöttöompelukoneella onnistuu, myös räsymattojen kanttaus ja päärmeiden ompelu. Neulekone ja kangaspuutkin löytyvät.

Mäkiniityn mukaan käsityön arvostus on nousussa ja osa ihmisistä on valmiita siitä myös maksamaan.

Kuinka työlästä nahan ompeleminen sitten on?

–Yhdessä päivässä ompelee 2–3 aselaukkua, Mäkiniitty havainnollistaa.

Nykyisin tuotteita on myynnissä Auraamon kesäkaupassa, mutta nettikauppa ja nettisivut ovat viittä vaille valmiit.

Mäkiniityn haaveena on tulevaisuudessa myös parkita nahat itse, jolloin asiakas voisi tilata tuotteen itse ampumansa eläimen nahasta. Toistaiseksi nahat tulevat kuitenkin Kokkolan nahasta.