Kolumni: Mielipiteet eivät ole tasa-arvoisia

0

Koronasta on hyvää vauhtia tulossa rokottamattomien sairaus. Tehohoitoa työllistävät yhä enemmän rokottamattomat. Eniten rokottamattomia on 25–34-vuotiaiden ikäryhmässä. Ajatus lienee, että rokotetta ei oteta, koska tautia ei pidetä itselle vaarallisena.

Ajatus ei pidä paikkaansa. Yksi koronan ominaispiirteistä on, että se on hyvin arvaamaton. Vaikka ikä, ylipaino ja muut sairaudet ovat riskitekijöitä, kuka tahansa voi saada vakavan tautimuodon. Rokottamaton vaarantaa paitsi itsensä, myös muut, sillä taudin nujertaminen vaatii riittävän rokotekattavuuden.

Asia herättää kysymyksen myös kansalaisen vapauksista ja vastuista. On ihan järkevää ajatella, että ihmisellä pitää olla oikeus valita, ottaako rokotteen vai ei. Mutta jos hän päättää olla ottamatta, onko hänellä silloin oikeus nauttia käytännössä ilmaiseksi kalliista tehohoidosta?

Olisi kohtuullista, että jos ihminen päättää olla ottamatta rokotetta, hän myös vastaisi itse päätöksestä aiheutuvista kustannuksista.

Muutenkin olisi syytä käydä keskustelua siitä, että yhteiskunnallisten oikeuksien lisäksi ihmisellä on oltava myös vastuita, muuten tämä hyvinvointivaltioksi tituleerattu rakennelma lakkaa toimimasta.

Rokotekeskustelussa näkyy hyvin se, että nykyisin ajatellaan kaikkien mielipiteiden olevan samanarvoisia. Niin sanottu kokemusasiantuntija eli esimerkiksi ihminen, joka on saanut rokotteesta sivuvaikutuksia, asetetaan samalle viivalle kuin pitkän koulutuksen läpikäynyt lääkäri.

Pitäisi olla rohkeutta tunnustaa, etteivät mielipiteet ole samanarvoisia. Koulutuksella, kokemuksella ja ammattitaidolla pitää olla merkitystä.

En itsekään pitänyt siitä, että rokote nosti yhdeksi illaksi kuumeen ja käsikin oli pari päivää kipeä. Olisi kuitenkin kovin kummallista, jos tiedotusoppia, valtiotieteitä ja historiaa sisältäneellä maisterintutkinnollani kuvittelisin olevani lääketieteen asiantuntia. Pakko siis luottaa niihin, jotka ovat. Samasta syystä olen käyttänyt maskia, vaikka inhoan sitä enkä ole vakuuttunut edes sen hyödyistä – mutta en ole maskienkaan asiantuntia.

Ajatus mielipiteiden tasa-arvosta on erityisen vaarallinen siksi, että maailmassa on liikkeellä enemmän väärää tietoa kuin koskaan. Ei niin älytöntä väitettä olekaan, etteikö Internetin ihmeellisestä maailmasta löytyisi sille kosolti kannattajia.

 

päätoimittaja
Asko Virtanen
asko.virtanen@avl.fi