Pääkirjoitus: Tarkka paikka Aurassa

0

Auran kunnanhallitus päätti kutsua haastatteluun seitsemän kunnanjohtajan paikkaa hakenutta. Joukossa ei ole yhtään istuvaa kunnanjohtajaa. Toisaalta ei Mika Jokikaan ollut sellainen, kun hänet valittiin Auran ohjaksiin kymmenen vuotta sitten.

Useammallakin hakijalla on kokemusta kunnanjohtajana toimimisesta tai jostakin muusta kunnallishallinnon tehtävästä. Yleisön kannalta mielipiteen muodostamista vaikeuttaa se, että kahden haastatteluun kutsutun henkilöllisyys ei ole selvillä.

Valtuuston puheenjohtaja Matti Leppäkoski on todennut (AVL 27.8.), että tulevan kunnanjohtajan on oltava myös markkinointihenkinen ja että mallia on otettava yritysmaailmasta. Veikkaus osunee oikeaan, jos tulkitsee lausunnon merkitsevän, että Auran kehittämisjohtajana innovatiivisuudestaan kiitosta saaneella kehittämisjohtaja Anna-Mari Alkiolla on Aurassa kannatusta.

Kunnanjohtajavalintaa joudutaan tekemään tilanteessa, missä tulevaisuuden kuntien tehtävät ja koko kuntarakenne ovat pitkälti auki. Kun sosiaali- ja terveystoimi siirtyvät hyvinvointialueiden hoidettaviksi, kuntien olemus muuttuu täysin. Todennäköisenä voidaan myös pitää, että ajan myötä kuntien tehtävien merkittävä väheneminen merkitsee myös kuntien määrän vähenemistä.

Varmaa kuitenkin on, että Auralla on kaikki mahdollisuudet menestyä. Sen palvelurakenne on hyvä ja sijainti luonnonläheisenä asuinkuntana lähellä Turkua erinomainen.