Markus Niemen tavoitteena on olla kuunteleva, jämpti ja innostava reksi

0
Markus Niemen mukaan rehtorin on tunnettava oppilaat niin hyvin, että tietää mitä näille kuuluu.

KOSKI. Kosken lukion rehtorina aloittanut Markus Niemi saa johdettavakseen tutun talon. Hän tuli Koskelle englannin ja saksan opettajaksi vuonna 2004, vararehtorina hän on toiminut vuodesta 2005.

–Minkään muun koulun rehtoriksi en olisi hakenut, Niemi kertoo.

Kosken lukion henki syntyy Niemen mukaan siitä, että opettajanhuoneeseen on syntynyt hyvä työyhteisö ja opettajien ja opiskelijoiden kesken on välitön meininki.

Rehtori on keskeinen koulun hengen luoja. Kun Niemeltä kysyy, millainen rehtori hän haluaa olla, vastauksena on kolme hyvin mietittyä adjektiivia: kuunteleva, jämpti ja innostava.

Mitä kuuluu?

Niemen mukaan rehtorin tehtävä on tukea opettajia näiden työssä ja opiskelijoihin pitää olla avoimet välit, jotta tietää mitä opiskelijoille kuuluu.

Niemi saa täytettäväkseen niin sanotusti suuret saappaat, sillä eläköitynyt edeltäjä Mirja Rautavuori-Lehtinen oli tunnettu ja tunnustettu hengenluoja.

–Mirjan jälkeen on hyvä jatkaa, mutta ei edeltäjää voi liikaa miettiä. Jokainen tekee työtä omalla persoonallaan, Niemi sanoo.

Koulussa Markus Niemi on viihtynyt koko ikänsä.

–Olen aina ollut sitä mieltä, että koulu on jees paikka. Kun menin yliopistoon opiskelemaan saksaa, olin ryhmästä ainoa, joka ilmoitti suoraan tavoitteeksi opettajan uran.

Saksan kielessä Niemeä viehätti paitsi maan kulttuuri, myös kielen loogisuus.

–Saksa on järjestelmällinen niin kuin olen itsekin. Toinen opettamani kieli englanti taas on aivan päinvastainen, siinä ei juuri selviä sääntöjä ole.

Taukoa muutoksiin

Koulumaailma on kokenut viime vuosina suuria muutoksia.

–Uusi opetussuunnitelma, ylioppilaskirjoitusten rakennemuutos, oppivelvollisuuden laajeneminen. On toivottavaa, että lähivuosina ei tulisi lisää suuria uudistuksia, Niemi sanoo.

Oppivelvollisuuden laajenemisen on uumoiltu merkitsevän ongelmia pienille lukioille. Niemi ei kuitenkaan usko, että se tulee näkymään Kosken lukiossa juuri mitenkään. Laajenemista sinänsä hän olisi miettinyt toiseenkin kertaan.

–Oppivelvollisuuden laajentaminen on ristiriitainen asia. Ehkä olisi ollut parempi käyttää varat täsmäapuna niille, jotka ovat tuen tarpeessa, Niemi miettii.

Ylioppilastutkinnon asemaa sinänsä hän pitää vakaana. Pääministeri Sanna Marin asetti hiljattain tavoitteeksi, että tulevaisuudessa puolet ikäluokasta kävisi korkeakoulun.

–Tulevaisuudessa tarvitaan tietysti paljon erilaisia taitoja, kun asiat monimutkaistuvat, mutta myös käytännön työntekijöitä. Mutta ei puolet ikäluokasta mikään epärealistinen tavoite ole, Niemi näkee.


 

KUKA?

Nimi, ikä, paikkakunta: Markus Niemi, 43, Turku.
Ammatti: Kosken lukion rehtori.
Koulutus: Filosofian maisteri, pääaineena saksan kieli
Tärkeimmät saavutukset: 20 vuotta opettajana.
Perhesuhteet: vaimo ja kaksi lasta.
Harrastukset: kuorolaulu, luonnossa liikkuminen, uinti, lukeminen.
Motto: Tee se nyt! Jos odotat täydellisiä olosuhteita, et saa koskaan mitään aikaiseksi.

 

Katso myös kuka on Viikon henkilö.