Auran kunnanhallituksen puheenjohtaja Tomi Kauhanen astui taustajoukoista kärkipaikalle

0
Auran uusi kunnanhallituksen puheenjohtaja viihtyy maalla ja luonnossa. Savojärvi ja Kuhankuonon retkeilyreitistö on Kauhaselle mieluista seutuu, mutta metsissä hän ei piilottele vaan lupaa olla kuntalaisten tavattavissa. Kauhanen myös toivoo kuntalaisten kertovan, mitä asioita he Aurassa haluavat kehittää.

AURA. Tomi Kauhanen nousi Auran kunnanhallituksen puheenjohtajaksi kunnanvaltuuston ulkopuolelta, mutta ei täydestä ”tuntemattomuudesta”. Kauhanen on aiemmin vaikuttanut teknisessä lautakunnassa sekä kunnanhallituksen varajäsenenä. Hän toimii myös Auran Kokoomuksen puheenjohtajana.

Parikymmentä vuotta Aurassa asunut Kauhanen tuli mukaan kunnallispolitiikkaan kymmenen vuotta sitten. Häntä motivoi kunnallispolitiikan konkreettisuus.

–Kunnallispolitiikassa käsitellään jokapäiväisiä asioita, Kauhanen toteaa.

Myös ajankohta oli otollinen ja elämäntilanne mahdollisti kunnan asioihin perehtymisen. Kauhasen mukaan vastaanotto on ollut pääosin positiivinen, joskin paljasjalkaisena auralaisena olisi ehkä voinut päästä helpommalla sisään.

Puoluetta Kauhasen ei tarvinnut arpoa, kokoomuksen arvot olivat lähimpänä kotona opittuja.

–Olen aina ollut yrittäjähenkinen ja arvostan kaveria sekä kovaa työn tekemistä.

Valtuustokausi on Kauhasen mukaan käynnistynyt hyvässä hengessä. Kunnanhallituksen pöytäkunnalle hän antaakin kiitosta tuesta ja hyvästä keskustelusta.

Lisää vireyttä, työpaikkoja ja asuntoja

Kauhanen asui koko nuoruutensa Vantaalla, mutta kasvoi maaseutuhenkiseksi. Hän toteaa kasvaneensa samanlaisissa olosuhteissa kuin Aurassa ja huomauttaa, että vaikka Vantaa pääkaupunkiseuduksi mielletään, siellä on edelleen maaseutua jäljellä. Mahdollisuuden maalla asumiseen Kauhanen halusi tarjota myös omalle perheelleen.

–Yhteisöllisyys on täällä ihan toisenlaista kuin betonilähiöissä. Täällä katsotaan toisten perään, autetaan ja tervehditään, hän sanoo ja toteaa yhteisöllisyyden näkyvän muun muassa vireänä yhdistystoimintana.

Kauhasella on kolme lasta, joista kaksi vanhinta jo täysi-ikäisiä ja nuorin alakoululainen.

–Aura on ollut mahtava paikka kasvattaa lapsia, hän kiittelee ja kokee, että Auralla on koulussa hyvät resurssit käytössä.

Kaikkinensa Kauhanen pitää Auran palveluja asukaslukuun nähden äärettömän hyvinä. Kehittämistäkin toki on.

–Toivoisin keskustan elävöittämistä. Nahkatehtaan paikoista ei oikein tule julki, että Aura on elävä kunta.

Kauhanen toivoo Auraan myös uusia yrityksiä, jotta kunnassa olisi omasta takaa työpaikkoja eikä kunta olisi pelkkä nukkumalähiö. Sote- ja TE-palvelujen uudistuksia hän pitää kunnan tärkeimpinä haasteina. Kunnan imagon kohottaminen, työnantajaprofiilin nosto ja markkinointi ovat niin ikään hänen listallaan.

–Toivon hallittua kasvua, Kauhanen sanoo todeten kasvun edellyttävän uutta asuntotuotantoa.

Kasvua ajatellen myös ysitien nelikaistaistaminen ja ysitien kupeeseen kaavoitetun yritysalueen kehittäminen ovat Kauhasen mukaan tärkeitä hankkeita, unohtamatta Aurajoen matkailutietä.

Ikkuna Suomeen

Työssään satamassa TurkuStevellä Kauhasella on hyvä ikkuna koko Suomeen.

–Työssäni näen, miten Suomella menee. Satama on ensimmäinen paikka, jossa näkyy ongelmat ja positiiviset asiat.

Tällä hetkellä Suomella on haasteena materiaalien saatavuusongelmat.

–Materiaalien saatavuudessa on kauttaaltaan vakavia ongelmia, Kauhanen tietää ja kertoo tilanteen johtuvan Yhdysvaltojen koronan vuoksi lupaamista elvytysmiljardeista.

–Suomi on liian pieni markkina, eikä valmistajien tällä hetkellä tarvitse myydä pieniä eriä.

Vapaalla ollessaan Kauhanen liikkuu mielellään luonnossa. Kuhankuonon retkeilyreitistöllä hän käy säännöllisesti ja Kuusamon luonto on hänelle henkireikä.

–Suomi on täynnä valtavan upeita luontokohteita. Kun liikkuu luonnossa, kaikki muu, kuten stressi, jää.