Auran tulevaisuuskunto Auranmaan paras

0
Tuulivoimaan satsannut Marttila sai kuntien tulevaisuuskuntoa mittaavassa tutkimuksessa hyvät pisteet kiertotaloudesta, mutta muutoin jäi Auranmaan kunnista vertailun hännille. Aura menestyi tutkimuksessa Auranmaan kunnista parhaiten, muiden kuntien menestys oli keskivertoa.

AURANMAA. Aura pärjäsi Auranmaan kunnista parhaiten konsulttiyhtiö WSP:n tekemässä kuntien elinvoimaa mittaavassa tutkimuksessa. Tutkimuksessa keskityttiin pohtimaan kuntien tulevaisuuskuntoa yhtiön kehittämän elinvoimaindeksin avulla. Aura sijoittui kuntien välisessä vertailussa parhaimpaan neljännekseen ollen sijalla 53. Auranmaan muiden kuntien menestys oli keskitasoa. Lieto sijoittui vertailussa toiseksi (elinvoimaindeksi 135).

WSP on aiemmin mitannut kuntien elinvoimaindeksiä Ruotsissa ja nyt tutkimus toteutettiin ensimmäisen kerran Suomessa. Kuntien tulevaisuuskuntoa mitattiin alueellisen kasvun edellytysten, monipuolisen elinkeinorakenteen, vihreän rakennemuutoksen ja saavutettavuuden pohjalta.

Tutkimuksessa käytettiin pääasiassa Tilastokeskuksen avoimia ja tuoreimpia tietoaineistoja. Tutkimuksen yllättäjiä olivat keskisuurten ja pienten kaupunkien lähikunnat, joihin myös Auranmaan kunnat lukeutuvat.

Tutkimusta varten kunnat jaoteltiin rakenteellisten ja maantieteellisten lähtökohtiensa mukaan eri luokkiin ja ryhmiin. Koski sijoitettiin pienten kaupunkien ja maaseutumaisten kuntien, Auranmaan muut kunnat sekä Lieto keskisuurten kaupunkien ja lähikuntien luokkaan. Luokkiensa sisällä Auranmaan kunnat olivat lähikuntien ryhmässä.

Koski ja Aura pärjäsivät omassa ryhmässään kohtalaisen hyvin. Pöytyä, Marttila ja Oripää sijoittuivat oman ryhmänsä vertailussa keskikastiin. Kosken ryhmässä parhaiten menestyi Eurajoki (elinvoimaindeksi 129), joka sijoittui kaikkien kuntien vertailussa sijalle kahdeksan. Auranmaan muiden kuntien kanssa samassa ryhmässä olleista kunnista parhaiten menestyivät Liedon lisäksi Muurame (2.), Kaarina (5.) ja Kempele (5.). Lähialueen kunnista hyvin menestyi myös Rusko (9., elinvoimaindeksi 128)).

Eroja ja yhtäläisyyksiä

Auran vahvuuksia tutkimuksessa olivat muun muassa työllisyysaste, alle 55-vuotiaiden osuus väestöstä ja tulotaso, Kosken vahvuuksia yritysten liikevaihto ja alhainen sairastavuus. Kiertotaloudessa kummallakin kunnalla on kehitettävää, kun Marttila ja Oripää sitä vastoin saivat hyvät pisteet kiertotaloudesta.

Heikoimmat indikaattorit Marttila sai nettomuutosta. Oripäässä ja Pöytyällä alhainen korkeakoulutettujen osuus laski pisteitä. Pöytyän vahvimpia indikaattoreita olivat synnyttäneisyys ja työllisyysaste.

Kuntia Suomessa on 309. Saman elinvoimaindeksin saaneet kunnat sijoitettiin samalla sijaluvulle, jolloin huonoimmaksi sijoitukseksi jäi 293. sija, jolle päätyi Rääkkylä (elinvoimaindeksi 31). Tutkimuksen elinvoimaisimman kunnan tittelin vei Pirkkala (elinvoimaindeksi 136).


Auranmaan kuntien sijoitus WSP:n tutkimuksessa

Aura 53. (elinvoimaindeksi 112)
Pöytyä 130. (elinvoimaindeksi 91)
Koski 134. (elinvoimaindeksi 90)
Oripää 138. (elinvoimaindeksi 89)
Marttila 151. (elinvoimaindeksi 87)

Lähde: WSP:n alueiden tutkimus 2021