Hyvä suunta jatkuu Auranmaan kunnissa: Työttömyys vähenee ja avoimia työpaikkoja on auki selvästi viime vuotta enemmän

0
Teollisuudessa (lukuun ottamatta metalliala) avoimia työpaikkoja on ollut Varsinais-Suomessa auki peräti 152 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, kertoo tiistaina julkaistu Varsinais-Suomen Työllisyyskatsaus. Arkistokuva: Marttiina Sairanen.

Pöytyän työttömyysaste oli syyskuussa 7,2. Työttömyysaste on edelleen rahtusen isompi kuin kaksi vuotta sitten, jolloin koronavaikutukset eivät vielä näkyneet luvussa.

Koronapandemian huippuluvuista Pöytyällä ja myös muualla Auranmaalla ollaan kuitenkin tultu alaspäin. Pöytyän työttömyysaste oli syyskuussa pandemia-ajan alin. Sama tapahtui myös Aurassa, Koskella ja Marttilassa.

Pöytyällä työttömänä oli syyskuussa lähes 270 henkilöä.

Noususuhdanteesta kertoo avoimien työpaikkojen määrä. Pöytyällä oli syyskuussa auki yli 90 työpaikkaa. Se on neljä kertaa enemmän kuin vuosi sitten, ilmenee juuri julkaistusta Varsinais-Suomen Ely-keskuksen Työllisyyskatsauksesta.

MYÖS LAAJEMMALLA työssäkäyntialueella eli Loimaan seutukunnassa työttömyys vähenee. Alueen työttömyysaste tipahti syyskuussa 7,1:een.

Myös avoimien työpaikkojen määrä on noussut alueella yli kaksinkertaiseksi. Syyskuussa Loimaan seutukunnassa oli avoinna yli 300 työpaikkaa.

– Varsinais-Suomessa työmarkkinat vetävät korkeakoulutettuja parhaiten pois työttömyydestä, kertoo Työllisyyskatsaus.

OSA-AIKAISTEN työllisten määrä on kasvussa, kertoo Tilastokeskus tiistaina.

– Naisilla osa-aikatyöllisten osuus kaikista työllisistä hipoi syyskuussa jo 25 prosenttia, kertoo yliaktuaari Pertti Taskinen.

Miehistä alle 15 prosenttia tekee osa-aikatyötä, mutta myös tämä luku on noussut hieman vuoden takaisesta.

TYÖTTÖMYYS vähenee Varsinais-Suomessa nopeammin kuin koko maassa yleisesti. Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli syyskuun lopussa 21 400 työtöntä työnhakijaa ja alueen työttömyysaste oli 9,3 prosenttia.

Koko maan työttömyysaste oli 10,1.

Työttömien määrä väheni eri ryhmissä Varsinais-Suomessa: nuorten, miesten ja naisten sekä ikääntyneiden kohdalla.

Poikkeuksena on ollut pitkäaikaistyöttömyys. Pitkäaikaistyöttömyys kasvoi yli 33 prosentilla eli yhteensä 1 900 henkilöllä viime vuodesta. Pitkäaikaistyöttömyys on ollut kuitenkin laskussa viime kuukaudet yli vuoden työttömänä olleiden osalta.

Nyt myös ulkomaalaisten työttömyys on hienoisesti noussut viime vuodesta.

FAKTA

Työttömyys Varsinais-Suomessa ja Suomessa 

  • Maakunnan korkein työttömyysaste oli Turussa, 12,8 prosenttia.
  • Pienin työttömyysaste oli Oripäässä, 4,7 prosenttia.
  • Koko maan työttömyysaste oli 10,1.
  • Se on 1,9 prosenttiyksikköä matalampi kuin vuosi sitten.
  • Koko maassa oli uusia avoimia työpaikkoja 38 500 enemmän kuin edellisvuonna.
  • Uudet avoimet työpaikat ovat lisääntyneet eniten palvelu- ja myyntityöntekijöiden, rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden, prosessi- ja kuljetustyöntekijöiden sekä asiantuntijoiden ryhmissä.
  • Lähde: Varsinais-Suomen Työllisyyskatsaus, TEM.