Kolumni: Karjalan kunnailla

0

Karjalan kunnailla ollaan tarkkoina vastuullisen journalismin kanssa, mikä tietysti oikein onkin. Etelä-Karjalan valtalehti, lappeenrantalainen Etelä-Saimaa julkaisi tiistaina oikaisun oikaisun, jossa kerrottiin, että ensi vuonna vietetään vuotta 2022, ei vuotta 2021, kuten aiemmassa oikaisussa väitettiin. Aivan totta. Niin se ajanlasku vain etenee. Raju on ajan riento.

Rehevän maalaiskomedian ainekset on keitetty kokoon myös Lappeenrannan naapurissa, 5 000 asukkaan Ruokolahden leijonapitäjässä, jonka kunnanjohtajavalinnan ympärille kietaistu tosielämän farssi pyörii täyttä häkää.

RUOKOLAHDEN kunnanjohtajaksi valittiin reilu vuosi sitten kunnanvaltuuston täpärän äänestyksen jälkeen Rautalammin kunnanjohtaja, imatralainen Anu Sepponen. Vastaehdokkaana oli Ruokolahden oma poika, pitkään ministerinäkin vaikuttanut keskustalainen Kimmo Tiilikainen.

Kaikkien osallisten yllätykseksi äänestys meni niin kuin meni, kunnanjohtajaksi valittiin itsekin valinnastaan ällistynyt Sepponen. Kun kunnanjohtajasopimusta ruvettiin viilaamaan, Sepponen ja Ruokolahden kunta eivät päässeet sopimuksen ehdoista yhteisymmärrykseen. Nimiä ei saatu paperiin. Umpisolmu oli valmis.

Kunta katsoi, että Sepposen valinta on sitä myöten rauennut ja valitsi uudeksi kunnanjohtajaksi Puumalan kunnanjohtaja Matias Hildénin. Sepponen puolestaan valitti omasta kohtelustaan hallinto-oikeuteen, jolloin Hildén joutui aloittamaan työnsä Ruokolahdella väliaikaisena kunnanjohtajana.

NIINPÄ KÄVIKIN, että juhannuksena Itä-Suomen hallinto-oikeus kumosi kunnanvaltuuston päätöksen Sepposen virkasuhteen rauettamisesta. Taas oltiin somasti lähtöruudussa.

Kunta ja Sepponen aloittivat syksyn tullen verkalleen uudet keskustelut virkasuhteen ehdoista, joista ei taaskaan päästy yhteiseen ymmärrykseen. Osapuolet puhuivat kuulemma eri murretta. Kunnan mukaan Sepponen on kuitenkin Ruokolahden kunnanjohtaja kunnan asettamilla ehdoilla. Kun viranhoito alkaa, ehtokeskustelua voidaan jatkaa.

Hildénin pesti väliaikaisena kunnanjohtajana puolestaan päättyi syyskuun lopussa, jonka jälkeen Ruokolahti päätti palkata hänet osa- ja määräaikaiseksi kehittämispäälliköksi.

Sepposen viranhoidon kunnanjohtajana piti alkaa 1. lokakuuta, mutta tätä ei ”yllättäen” ole työpaikalla näkynyt, jolloin ollaan taas uuden käänteen edessä. Anu Sepponen on virallisesti sekä Ruokolahden että Rautalammin kunnanjohtaja. Lupsakkaa meininkiä.

toimittaja

Jorma Kaarto

jorma.kaarto@avl.fi