Kurkisalissa avautuu sunnuntaina Lotta Svärd -näyttely

0
Taina Myllynen ja Tuija Saura esittelevät lottapukuja, joita on näyttelyssä esillä useita. (Kuva: Asko Virtanen)

PÖYTYÄ/Kyrö . Lotta Svärd -yhdistyksen perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. 1921 perustettuun yhdistykseen kuului enimmillään 240 000 jäsentä ja se oli maailman suurin naisten vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö.

Yhdistys jouduttiin lakkauttamaan vuonna 1944 valvontakomission vaatimuksesta. On arvioitu, että lottien ansiosta noin 25 000 miestä vapautui sotilaallisiin tehtäviin.

Lottia on edelleen elossa noin 1700 henkeä. Heistä noin 800 toimi jo talvisodassa. Pikkulottia on edelleen elossa noin 5000 henkeä.

Kurkisalissa Elisenvaaranmäellä ylihuomenna sunnuntaina kello 13 avautuva näyttely kertoo Lottien arjesta moninaisen esineistön kautta. Näyttelyn järjestää Pöytyän kulttuurisäätiö eli kunta ja seurakunta yhdessä.

Autenttista materiaalia

–Kaikki materiaali on autenttista ja lainassa yksityisiltä lahjoittajilta. Esillä on lottapukuja, astioita, erilaista välineistöä, jäsenkortteja, käsinauhoja, kirjeitä ja paljon muuta, kertoo Pöytyän kulttuurisihteeri Taina Myllynen.

Merkittävä osa esineistöstä on peräisin Tuija Sauralta, jonka miehen Juha Sauran isoäiti Aino Saura oli Pöytyän Lotta Svärd -yhdistyksen sihteeri.

–Esineistöä on paljon jäljellä, mutta yhdistyksen pöytäkirjat ovat valitettavasti kadonneet, kertoo Tuija Saura, joka on itsekin pukeutunut Lotta-pukuun lukemattomia kertoja sota-ajan lauluja esittäessään.

Laaja tehtäväkenttä

Lotta-yhdistys sai alkunsa muonituksesta, mutta vähitellen tehtävät laajenivat. Suoraan aseelliseen toimintaan Lotat eivät osallistuneet, valvontaan ja moninaisiin muihin rintamatehtäviin kylläkin.

–Oli varustelottia, viestilottia, toimistolottia, ilma- ja merivalvontalottia, säälottia, lääkintälottia. Yksi raskaimmista tehtävistä oli KEK-lottana toimiminen. Heidän tehtävänsä oli kaatuneiden valmistaminen arkkuun, sillä Suomi toi ainoana toiseen maailmansotaan osallistuneena maana kaatuneet kotikuntien multiin, Saura kertoo.

–Lottia koulutettiin myös eläinlääkintään hoitamaan rintamalla olevia hevosia, mikä siihen aikaan herätti huomiota ulkomailla asti, Tuija Saura kertoo.

Sunnuntain avajaisissa kuullaan Raimo Suomisen lottaesitelmä sekä musiikkiesitys, jossa esiintyvät Tuija Saura (laulu), Iina Kivimäki (piano) ja Katriina Rainio (viulu).

Lotta Svärd 100 vuotta -näyttely avataan Kurkisalissa ylihuomenna sunnuntaina 10.10. klo 13. Näyttely on esillä vuoden loppuun.