Pääkirjoitus: Lisää joustavuutta työelämään

0

Aurassa on jo jonkin aikaa herättänyt kiinnostusta ja kiitollisuutta aktiivinen nuori mies, joka lähtee päivittäin pitkille kävelylenkeille hoitokoti Uunilinnusta pitämään huolta Auran keskustan siisteydestä. Parin tunnin lenkillä Johanssonin pihteihin saattaa tarttua roskia usean muovipussillisen verran.

Ei ole lainkaan liioiteltua väittää, että ilman Timo-Pekka Johanssonin tekemää vapaaehtoistyötä Aura olisi huomattavasti vähemmän viihtyisä paikka kulkea. Onkin hienoa, että Auran kunta päätti palkita Johanssonin tekemän vapaaehtoistyön. Johanssonin mukaan sekä kunnalta saatu tunnustus että ohikulkijoiden kannustus motivoivat jatkamaan vapaaehtoistyötä.

Vaikka kyse on sinänsä myönteisestä asiasta, se herättää miettimään myös sitä, että yhteiskunnan olisi panostettava nykyistä enemmän osatyökykyisten työllistymiseen.

Vates säätiön arvion mukaan Suomessa on noin 600 000 henkilöä, jotka arvioivat, että heillä on sairaus tai vamma, joka vaikuttaa työhön tai työmahdollisuuksiin. Heistä työelämän ulkopuolella on 200 000 henkeä. Kyse on siis mittavasta määrästä ihmisiä, joista osalla olisi varmasti paljonkin annettavaa yhteiskunnalle.

Nykyinen hallitus on asettanut korkeat tavoitteet sille, paljonko työllisyysastetta voitaisiin nostaa panostamalla osatyökykyisten työllistymiseen. Hallitus on perustamassa Ruotsin mallin mukaan omaa yhtiötä, joka välittäisi työvoimaa, mutta sillä olisi mahdollisesti myös omaa tuotantoa. Tavoitteet ovat kannatettavia, joten toivoa sopii, että hallitus onnistuu aikeissaan.