Marttilan Korven Eräreitistö sen kun kehittyy – Uuden kotalaavun avajaisissa riitti väkeä

0
Ryyppykallion kotalaavun avajaisissa kävi päivän aikana yli sata luontoretkeilystä kiinnostunutta ihmistä. Kuva: Tuomas Honkasalo

MARTTILA. Luontoliikuntabuumille ei tunnu löytyvän loppua. Buumin myötä liikkujien joukosta löytyy myös hieman vaativampia kulkijoita; pitkospuut pitäisi olla priimakunnossa ja tulipaikoilla koivuhalkoja. Tätä vaativampaakin porukkaa voi nyt toivottaa tervetulleeksi Marttilan Korven Eräreitistölle, sillä talkootyöllä ylläpidettyä reitistöä kehitetään koko ajan paremmaksi. Ryyppykalliolle on juuri valmistunut uusi kotalaavu, jonka avajaisia vietettiin sunnuntaina.

Leader-rahalla toteutettuja uudistuksia on tehty tiukalla budjettikurilla, mutta Heikolan kyläseuran ja Auranmaan Ladun ja Polun yhteistyöllä ylläpitämällä reitistöllä kuri ei näy. Kotalaavu on komea ja hienolla paikalla suon keskellä.

–Tähän olisi varmaan hyvä tehdä vielä huussi. Tuossa olisi sille ihan hyvä paikkakin. Täällä on jo nyt nimittäin yöpynytkin retkeilijöitä, kertoi kotalaavun rakentamisesta vastannut Hannu Verho.

–En minä tätä nyt ihan yksin rakentanut, että kyllä tässä oli loppujen lopuksi kolme sukupolvea meidän perhettä tekemässä, Verho naurahti.

Yli sata ihmistä nautiskeli avajaisten makkaratarjoilusta ja lapset pääsivät myös paahdetun vaahtokarkin makuun.

–Tämä on kyllä tosi hyvällä paikalla. Havupuusto on hyvää, kun ihmiset eivät voi repiä tuohia puiden rungoista. Tämä on myös tarpeeksi syvällä metsässä, ettei tänne jakseta kokoontua mopojen ja muiden pelien kanssa, analysoi Mikko Lehtonen ja haukkasi Marttilan kunnan tarjoamaa makkaraa.

QR-koodeilla tietoon kiinni

Reitistön kartat ovat menossa uusiksi, kun osa reittilinjauksista hieman muuttuu. Uusia karttoja ei enää paineta, vaan ne ovat isoina tauluina lähtöpaikoilla ja muuten ladattavissa netistä. Risteyspaikkoihin tulee kartat, joista voi todeta oman sen hetkisen sijaintinsa.

–Meillä on myös tullut reitin varteen QR-koodeilla luettavia tietoiskuja alueen luontoon liittyen. Tämä materiaali itse asiassa tehtiin jo 20 vuotta sitten ja siitä piti joskus tehdä lehtinen. Nyt se tieto löytyy koodin takaa. Karttoihinkin tulee koodi, jotta karttaan pääsee helposti käsiksi. Onnistuimme tavoittamaan alkuperäisen kartan tekijän ja hän tekee muutokset, Juha Nummila paljasti.

Salon ammattiopiston matkailulinjan opiskelijat ovat olleet auttelemassa kunnostustöissä.

–Toivotaan, että tämä yhteistyö jatkuu tulevaisuudessakin, sillä sinne tulee joka vuosi aina uutta porukkaa ja kiinnostusta luontomatkailua kohtaan on, Nummila kertoi.

Päivi Pohjola Auranmaan Ladusta ja Polusta on tyytyväinen Ryyppykallion laavuun, sillä se on perheille äärimmäisen helposti tavoitettavissa.

–Tuolta parkkipaikalta ei ole pitkä matka tähän laavulle ja tässä on ihan turvallinen paikka leikkiäkin, Pohjola kehaisee.
Tuomas Honkasalo