Rokottaminen etenee Auranmaalla laiskanlaisesti

0

AURANMAA. Rokottaminen etenee Auranmaalla nyt laiskanlaisesti. Noin kuukausi sitten rokotekattavuus oli Auranmaalla ensimmäisen rokotteen osalta 64,9–71,7 prosenttia ja toisen rokotteen osalta 51,5–56 prosenttia. Edelleenkään Auranmaalla ei olla päästy 80 prosentin kattavuuteen. Noin 2900 auranmaalaisen tulisi vielä hakea rokotteet, jotta päästäisiin tavoiteltuun rokotekattavuuteen.

Härkätiellä korona- ja influenssarokotteet voi hakea samalla kertaa, Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymässä ei.

–Jos ottaa rokotteen marraskuun ensimmäisellä viikolla, saa suojan jouluksi, Härkätien asiantuntija sairaanhoitaja Eeva Joki-Kouhila kannustaa ja muistuttaa, että yksi rokote antaa vain puolikkaan suojan.

Sairastuneiden joukossa onkin vain kertaalleen rokotettuja. Pääosin sairastuneet ovat Joki-Kouhilan ja Pöytyän johtavan lääkärin Katja Virran mukaan rokottamattomia.

Rokottamisen edistämiseksi Härkätie ja Oripää järjestävät Pop Up -rokotustilaisuuksia. Liedossa voi tänään saada ensimmäisen rokotteen Liedon Sykkeen tiloista kello 16–18. Seuraavat Pop Up -tilaisuudet pidetään 28.10. ja 2.11. kello 16–18 Liedon pääterveysasemalla, jolloin voi hakea myös toisen rokoteannoksen. Immuunipuutteisille on tarjolla kolmansia rokoteannoksia.

Oripään terveysasemalla maanantaina kello 15–16.30 pidettävässä Pop up -tilaisuudessa on saatavilla sekä ensimmäisiä että toisia rokoteannoksia. Oripäässä rokotekattavuus on Auranmaan alhaisin. Nuoret aikuiset ovat olleet oripääläisistä nihkeimpiä hakemaan rokotusta ja kakkosrokotteitakin on jäänyt hakematta.

–Luultavasti yksi selittävä tekijä voisi olla se, että rokotuksia ei ole ollut saatavilla omassa terveyskeskuksessa kuin vasta kerran. Rokotettavaksi on pitänyt ajaa Loimaalle ja alussa aikoja sai vain päiväsaikaan. Moni saattaa olla muualla töissä ja se tuo omat hankaluutensa, Oripään sosiaalijohtaja Heli Kaskiluoto miettii.

–Huomioitavaa ja erittäin ilahduttavaa on se, että ikäluokassa 16–19 ensimmäisen rokotteen on Oripäässä saanut yli 80 prosenttia, hän jatkaa ja kertoo, että maanantain Pop up -tilaisuuden jälkeen pohditaan, olisiko tarpeen keksiä jokin porkkana, jolla houkutella myös nuoria aikuisia rokotteelle.

Oripäähän neljä tartuntaa

Auranmaalle uusia tartuntoja on viime aikoina tullut viikoittain. Kuluvan viikon saldo on yhteensä yhdeksän tartuntaa, joista neljä Oripäähän ja Pöytyälle ja yksi Marttilaan. Pöytyän tartunnoista kolme on viikonloppuna todettuja.

Lietoon on tämän viikon aikana kirjattu yhteensä kolme uutta tartuntaa ja sairastuneiden kokonaismäärä on 475. Loimaalle ei tällä viikolla ole tullut uusia tartuntaa. Sairastuneita on Loimaalla koko pandemian ajalta yhteensä 214.