SMASH on pureutunut nuorten elämään jo 20 vuoden ajan

0

AURANMAA. Mitä oli mielenpäällä auranmaalaisella nuorisolla 20 vuotta sitten?

”Nainen kääntää jälleen sivua tärkeän näköisenä. Näyttää siltä kuin olisi luomakunnan ihme maan päällä. Ja onhan hän tavallaan. Hän muokkaa maapalloa mieleisekseen, hävittää lajeja sukupuuttoon, tuhoaa ilmakehää, saastuttaa maat ja vedet. Hän on tämän kiertokulun lihansyöjäpeto”, Maija Tammi kirjoitti Auranmaan Viikkolehden ensimmäisessä SMASHissä 20.7.2001. Nuorten palstalla ei tosin tuolloin vielä ollut nimeä. Nimen SMASH nuorten palsta sai neljännellä ilmestymiskerrallaan 26.10.2001. Tuolloin Tammi pohdiskeli, mitä perussuomalainen mies syö. Makkaraa ja piimää, hän totesi.

Maija Tammi oli tänä vuonna 20 vuotta täyttäneen SMASHin ensimmäinen toimittaja. Tammi teki SMASHiä kerran kuussa kahden vuoden ajan kunnes vuonna 2003 palsta sai toisen kirjoittajan, Johanna Tilkasen. Samalla palsta alkoi ilmestyä kaksi kertaa kuussa ja on pääsääntöisesti jatkanut samalla ilmestymistahdilla tähän päivään asti.

Kolmisenkymmentä nuorta toimittajaa

SMASH on alusta alkaen ollut nuorten itsensä ideoima ja toteuttama palsta. Tammen ja Tilkasen jälkeen palstalle on kirjoittanut kolmisenkymmentä nuorta, muiden muassa näyttelijäksi tänä vuonna valmistunut Annika Hartikka (tuolloin Virtanen) sekä Veeti Nurminen ja Nelly Rauhala, jotka kumpikin ovat tehneet muutakin toimitustyötä Auranmaan Viikkolehteen.

Vuosien varrella nuoret ovat kirjoittaneet SMASHiin monenlaisista asioista, mutta tietyt aiheet, kuten vanhojen tanssit, Ruisrock, ylioppilaskirjoitukset, kesätyöt, lomasuunnitelmat ja vaihto-oppilaat ovat toistuneet alkuajoista näihin päiviin. Paljon muutakin tuttua on SMASHin ensimmäisissä kirjoituksissa.

Syyskuussa 2001 Tammi muun muassa kirjoitti laajalle levinneestä epidemiasta, kännykkäriippuvuudesta, jota hän piti vakavana sairautena. Kovin paljon edistystä ei voi sanoa tapahtuneen nuorten työoloissakaan. Tammikuussa 2007 SMASH käsitteli nuorten kohtaamia vääryyksiä työelämässä ja huhtikuussa 2010 neuvottiin tarkistamaan työsopimus. Valitettavasti edelleen nuoret joutuvat kokemaan työelämässä huonoa kohtelua.

Animesta elämän suuriin kysymyksiin

SMASH palstalla on vuosien saatossa kirjoitettu autokoulusta, kouluruuasta, paniikkihäiriöstä, animesta, välivuoden vietosta, Soturikissoista, paikallisten nuorten harrastuksista ja monista muista nuoria askarruttavista ja kiinnostavista asioista. Tietysti nuoret ovat myös pohtineet elämän suuria kysymyksiä, kuten onnen olemusta ja mistä rakkaus alkaa.

Vaikka nuorten elämä SMASH-katsauksen perusteella vaikuttaakin melko samanlaiselta kuin 20 vuotta sitten, jotain on muuttunutkin. Elokuussa 2002 SMASHissä pohdiskeltiin, mikä saa nuoren lukemaan ruotsia kesällä. Johtopäätös oli, että pelko ruotsin yo-kokeesta. Sitä pelkoa nuorilla ei enää ole. Kuten ei myöskään IRC-galleriaa, joka maaliskuun 2009 gallupissa oli kaikilla haastatelluilla.

Kahtena viime vuonna Auranmaan Viikkolehti on saanut paikallislehtikilpailussa kehuja myös nuortenpalstastaan. Vuonna 2019 Auranmaan Viikkolehti sai kilpailun toisen sijan ja viime vuonna kunniamaininnan, ja molemmilla kerroilla Smashiä kehuttiin. Eläköön nuoriso ja SMASH, joka ei iästään huolimatta toivottavasti aikuistu.


SMASH on arvostellut vuosien varella…

Lada Croft: Tomb raider (Simon West) 2001 **
Huono Kasvatus (Pedro Almodóvari) 2004 ****
Grimmin veljekset (Terry Gilliam) 2005 ***
Sano että rakastat mua (Daniel Ridell) 2007 ***
Diktaattori (Larry Charles) 2012 ***
Kingsman – Salainen palvelu (Matthew Vaughn) 2015 *****
Life (Daniel Espinosa) 2019 ***
Truth or Dare (Jeff Wadlow) 2020 ****
Anna Abreun debyyttilevy 2008 ****
Prinssi Williamin ja Catherinen häät 2011: Catherinen puku ja pusu parvekkella *****
Kuhankuonon retkeilyreitistö 2016 *****
Holly Bournen kirja Oonko ihan normaali 2017 *****
Turun kaupunginteatterin Taru sormusten herrasta (Mikko Kouki) 2018 *****