Pääkirjoitus: Tieverkkoon pitää investoida

0

Yksityistieverkon sanotaan olevan Suomen tieverkoston hiussuonisto. Jos 360 000 kilometrin mittainen hiussuonisto ei ole kunnossa, laveampi verkostokaan ei kuljeta liikennevirtaa takkuilematta. Yhteiskunnan toimivuus kärsii.

Erityisen tärkeitä yksityistiet ovat haja-asutusalueilla asuville ja yrittäville, puu- ja elintarvikehuollolle sekä pelastustoimelle. Jokainen metsäteollisuuden kuljetus alkaa pieneltä tieltä. Tällöin korostuu tien kantavuus ja siltojen kunto. Yksityistien kestopäällystys on korkean kertakustannuksen takia harvinaista eikä useimmiten tarkoituksenmukaistakaan.

Hiljattain päällystetty Valasrannan virkistysalueelle johtava yksityistieosuus kuuluu ryhmään, jolla on suoraa yleishyödyllistä merkitystä. Valasrannantiestä tuli yksityistie Hinnerjoentien (seututie 210) valmistumisen seurauksena. Tieosuuden liikennemäärä on silti edelleen merkittävä etenkin kesäaikaan. Kestopäällystetyn tien vuotuiset hoitokustannukset ovat selvästi soratietä pienemmät.

Nykyisellään monet yksityistiet ovat paremmassa kunnossa kuin valtion ylläpitämä vähäliikenteinen tieverkko, jonka pelastussuunnitelmaa Suomen Tieyhdistys vaatii. Vuosikymmeniä kestäneiden laiminlyöntien seurauksena tiestön 1,5 miljardin korjausvelasta vähäliikenteisellä verkolla on 90 prosenttia. Korjausvelat karut jäljet ovat sangen hyvin nähtävillä vaikkapa Auranmaan kaikissa kolkissa.