Kyrön vesitorni pitää paineet kunnossa

0
Vesitornin huipulta avautuu kaunis näkymä yli Kyrön taajaman. (Kuva: Tuomas Honkasalo)

PÖYTYÄ/Kyrö. Hieman Kyrön keskustasta sivummalla sijaitseva vesitorni valvoo taajamaa suorastaan majesteettisesti pienen mäen päällä. Iltaisin kauniissa valossa kylpevän vesitornin ulkonäkö on hyvin tyypillinen Auranmaan vesitornien joukossa.

Ufomainen rakennelma ikään kuin leijuu ilmassa kuin avaruusalus.

Mutta vesitornin pääasiallinen tehtävä ei ole näyttää hauskalta. Sen tarkoitus on pitää vesi virtaamassa.

–Kyrön vesitorni ei itse asiassa ole sellainen perinteinen vesitorni, jossa vettä pumpataan ylös varastoon, jotta saataisiin se kulkemaan paineella veden toimitusalueelle. Tämä toimii eräänlaisena paisuntasäiliönä, joka takaa kyllä paineen vesijohtojärjestelmään ja huolehtii siitä, ettei vesi pääse loppumaan, kertoi vesihuollon esimies Mika Saarinen Pöytyän kunnasta.

Vesi pumpataan Kyröön Rahkiolta pohjavedestä ja vesitorni pitää huolen paineen riittävyydestä.

–Kun tämä tänne tehtiin joskus 1990-luvun lopulla, syy oli veden loppuminen. Kun monet kävivät lauantaisin samaan aikaan saunassa, vesijohtoverkosta loppui välillä vesi. Tämä torni auttaa nimenomaan siinä, Saarinen selvensi.

Tornille ei pääse autolla perille asti, metalliportti estää sen. Silti vesitornin jalka on saanut graffittikynsisienen ja tornia valaisevia valoa on koitettu hajottaa. Silti torni jököttää mäellä rauhallisin mielin.

Torni kätkee sisälleen pitkät kierreportaat ja tietenkin vesiputken.

–Tässä vesi nousee paineella tuonne säiliöön, jonka tilavuus on 600 kuutiota. Se ei ihan vastaa tämän alueen päivittäistä kulutusta, mutta hiljaisimpina kulutuspäivinä ollaan jo lähellä, kun se voi olla noin 650 kuution luokkaa, Saarinen kertoi.

125 askeleen jälkeen ollaan tornin huipulla, paitsi ettei ihan. Navan korkeudelta avautuvan oven kautta pääsee vesiufon kannelle, josta on vielä portaat tornin päälakeen. Siellä ei toisaalta ole mitään muuta kuin kaksi rautatankoa.

Maisemat avautuvat Kyröön ja ympäristöön komeina ja ruska hehkuu.

–Kirkkaalla ilmalla täältä pystyy erottamaan Loimaan viljasiilot, Saarinen paljasti.

Paikka ei todellakaan ole korkeanpaikankammoisia varten. Kierreportaista näkee läpi ja vesitornin kansi viettää alaspäin, vaikka onkin huopapeitteisenä pitävä. Kerran paikalla on vieraillut myös julkkisosastoa.

– Duudsonit olivat täällä Kyrössä jollain kouluvierailulla ja jotain heille sitten piti esitellä kunnasta. Keksittiin, että viedään heidät tänne vesitornin huipulle. Siinähän he jo miettivät kaikkia temppuja, joita täällä olisi voinut tehdä. Eipä onneksi mennyt ihan toteutukseen asti, Saarinen naurahti.
Tuomas Honkasalo