Kolumni: Uutta oppimassa

0

Ei päivää, ettei uutta oppisi. Sunnuntaina sain ensimmäistä tuntumaa koronapassin käytöstä ja vielä sen valvojapuolelta.

Auran Nuorisoseuran joulumyyjäisissä sovellettiin koronapassia ja sen edellyttämät järjestelyt piti hoitaa kuntoon muutamassa päivässä. Se nyt sentään ei ollut allekirjoittaneen tehtävä, sillä siinä tapauksessa joulumyyjäisiin olisi ennätetty parhaassa tapauksessa loppiaisaatoksi. Koronapassien tarkastajaksi minua kuitenkin pyydettiin.

Tarkastusohjelma imuroitiin THL:n sivuilta ja sen jälkeen ei tarvinnut muuta kuin saada koronatodistuksen QR-koodi osumaan puhelimen kameran kohdistusruutuun. Ohjelma ilmoitti tämän jälkeen, onko koronapassi kunnossa. Hiukan aikaa tuon tiedon saaminen vei, mutta edes myyjäisten alussa jonotus sisään myyjäisiin ei kestänyt kovin pitkään, olihan todistusten tarkastajia useampi.

Etukäteen odottelin suurta sählinkiä: sitä, että suurella osalla tulijoista ei olisi koronapassia, ohjelmat eivät toimisi tai väki ylipäätään protestoisi koko passihommaa.

Ja kattia kanssa. Ihmiset olivat tyytyväisiä järjestelyyn. Passin kanssa myyjäisiin tulo kun on aika paljon parempi vaihtoehto kuin se, ettei myyjäisiä ole ollenkaan.

Meteliä eivät nostaneet edes he, joiden sisäänpääsy estyi. Heitä oli onneksi hyvin vähän.

Eli kyllä oli fiksua porukkaa. Väki ymmärsi senkin, että järjestelmissä voi olla ongelmia. Koska koronapassista kuitenkin näyttää tulevan osa sosiaalista elämää, systeemissä ilmi tulevat ongelmat pitää tietysti korjata, kun niitä huomataan.

Koronapassiahan ei saa, jos ei rokottaudu tai ole saanut negatiivista testitulosta tai sairastanut koronaa. Heidän, joilla ei ole terveydellistä syytä rokottamattomuuteen, täytyy vain niellä tämä. Tietysti toivon, että heille, joita ei voi terveydellisistä syistä rokottaa, löydetään osallistumisen keinot.

Ai että koronapassi jakaa meidät kahden luokan kansalaisiin? Jakaa moni muukin asia. Autoa ei saa ajaa ilman voimassa olevaa ajokorttia. Alkoholia ja tupakkaa ei saa myydä alle 18-vuotiaille, oppilaitoksilla on sisäänpääsykokeet. Jaotteluja piisaa. Ehkä koronapassin tuoma jakolinja on kuitenkin parempi kuin Itävallan kansaa jakamaton ratkaisu: rokotuspakko.

toimittaja evp
Päivi Perkiö
phperkio@gmail.com