Pääkirjoitus: Korona kurittaa turhaan

0

Varsinais-Suomessa on taas jouduttu asettamaan kokoontumisrajoituksia sisätiloihin pahentuneen koronatilanteen vuoksi. Koronapassin käyttö on sekin laajenemassa. On hyvä, että koronapassi viimeinkin saatiin käyttöön. Se on kaikkien ulottuvilla, sillä ne, jotka eivät voi ladata koronapassia älykännykkäänsä, voivat hakea sen tulostettuna omalta terveysasemaltaan.

Samaan aikaan kun koronatilanne pahenee ja vaikeuttaa monien elinkeinoa ja yhteiskunnan toimintaa, sairaalat ovat täynnä pääasiassa rokottamattomia koronapotilaita. Olisi hyvä, jos sairaalat kertoisivat tarkemmin, millaisia järjestelyjä ne joutuvat tekemään rokottamattomien koronapotilaiden vuoksi.

Kysyä sopii, onko yksilön oikeus olla ottamatta rokotetta tärkeämpi oikeus kuin vaikkapa syöpäpotilaan oikeus päästä leikkaukseen mahdollisimman nopeasti. Sairaanhoidon resurssit ovat rajalliset ja potilaita joudutaan priorisoimaan.

Suomessa mutta myös monessa muussa maassa yhteiskunnat uhkaavat jäädä suhteellisen pienen vähemmistön panttivangeiksi. On toki hyvä, että ihmiset ajattelevat omilla aivoillaan, mutta rokotevastaisten argumentit kertovat yleensä puutteellisesta kyvystä suhtautua kriittisesti ”tietoon”, jota netti ja sosiaalinen media on pullollaan. Pakkoon turvautuminen on aina huono vaihtoehto, mutta olisi mietittävä, miten ihmiset saataisiin luottamaan paremmin terveysviranomaisten sanomaan.