Kun peruskäpy ei riitä – Tarvasjoen Marttojen käsissä kävyistä syntyy jouluista kauneutta

0
Kuusen kävyistä saa tehtyä hauskat pikkukuuset. Joukkoon voi lisätä hieman bling-blingiä kimalteilla ja koristehelmillä. Kuva: Tuomas Honkasalo

LIETO/Tarvasjoki. Kävyistähän syntyy vaikka mitä, päästiin toteamaan Tarvasjoen Marttojen jouluaskartelukurssilla. Martat olivat keränneet melkoisen määrän käpyjä jo hyvissä ajoin, jotta ne ehtivät kuivua ennen kurssia.

–Jostain kuulin vinkin, että käpyjä voisi itse kuivattaa myös uunissa miedolla lämmöllä pitkään, kunnes suomut hieman aukeavat, mutta onneksi näitä oli jo tarpeeksi, ettei nyt tarvinnut siihen lähteä. Putsaushommaa tässä aina on jonkin verran, kertoi Tarvasjoen Marttojen puheenjohtaja Tiina Rauhala.

Marttojen askarteluillassa kävyistä syntyi sydämiä, tähtiä ja kuusenkoristeita sekä joulukuusia. Käpyjen pintaan sai halutessaan värjätä lumikerrosta akryylimaalilla tai sitten kävyn sai värjätä kokonaan valkoiseksi spraymaalilla.

–Spraymaalia on aika helppo laittaa niin, että pistää kävyt pahvilaatikkoon ja spreijaa ne siellä. Ja pihalla tietenkin, sillä muuten tulee liikaa käryä, Rauhala vinkkasi.

Kävyt ovat jo luonnostaankin kauniita, joten niistä syntyneet taiteilut miellyttävät silmää. Kävyt eivät kuitenkaan ole mitään kaikista helpoimpia työstettäviä suomuineen kaikkineen, mutta kuumaliima on oiva kaveri käpyjen yhteen saattamiseksi. Männynkävyistä tehty kaunis sydän syntyy puolestaan kanaverkon avulla: kävyt kiinnitetään esimerkiksi langalla tai kuumaliimalla sydämen muotoon verkkoon ja sitten ylimääräinen verkko leikataan pois. Sydämen voi koristella vaikka rusetilla tai värjäämällä.

Liisa Vanhatalo ja Pirjo Inkeroinen koittavat säästellä kuumaliimaa, mutta kävyt eivät tunnu pysyvät yhdessä kovin pienellä määrällä. Inkeroinen tekee kävyistä tähteä. Kuva: Tuomas Honkasalo

Kransseissa käpyjä on käytetty jo pitkään. Yksittäiset värjätyt kävyt voisivat mennä kuusenkoristeina ihan sellaisenaan, kunhan vain kiinnittää käpyyn roikutuslangan. Kävystä saa myös enemmän bling-blingiä, jos siihen lisää kimalleliimaa tai hilettä. Koristehelmiäkin voi käyttää, jos peruskäpy ei riitä.

Kävyt ovat tulleet tutuiksi käpylehminä jo ammoisina aikoina, mutta käpyjen uusi tuleminen koristeina yllättää marttojenkin joukossa.

–Aika harva täällä on tainnut tehdä aiemmin pelkästään kävyistä joulukoristeita. Kranssissa käpyjä on kyllä käytetty, mutta en ole niitä tällä tavalla aikaisemmin käyttänyt, kertoi Liisa Vanhatalo.

Kävyt ovat ilmaista askartelumateriaalia ja kaikin puolin luonnonläheinen tapa koristella joulua taloon.

Käpyjen lisäksi Tarvasjoella askarreltiin talouspaperihylsyistä koristetähtiä, paperikuusia taittamalla ja perinteisempiä tonttuja. Vanhat paperit saivat kyytiä, kun niistä tehtiin haitareita ja pyöräytettiin koristekiekoksi.

–Nämä on nyt tosi suosittuja. Pinterestistä näitä ideoita saa loputtomasti, Rauhala kertoi.
Tuomas Honkasalo