Pääkirjoitus: Pahaa mieltä yrittäjyyspäivästä

0

Tarvasjoella nousi keskiviikkona häly viime hetkillä perutusta koululaisten yrittäjyyspäivästä. Perjantaiksi suunniteltu päivä oli tarkoitus toteuttaa samoin kuin taksvärkkipäivä ja päivän tuotto olisi kierrätetty vanhempainyhdistyksen kautta koulun retkirahastoon. Perumisen syy oli huoltajapalautteissa, jossa kritisoitiin päivän maksullisuutta sekä esitettiin huoli oppilaiden tasa-arvoisuudesta. Äkillistä perumista yritettiin paikata tarjoamalla oppilaille mahdollisuus viettää päivä sopimassaan yrityksessä tekemällä koululle virallinen loma-anomus.

Yrittäjyyspäivän perumiselle on lailliset perusteensa, mutta oppilaille viime hetken peruminen viestinee vallan jotain muuta kuin aikuisten oikeudentajua. Isolle osalle oppilaista tapaus luultavasti näyttäytyy epäreiluna ja aikuisten toiminta mielivaltaisena ja epäjohdonmukaisena. Tällaista viestiä lapset ja nuoret eivät aikuisilta kaipaa.

Vanhempainyhdistys varmasti löytää korvaavan tavan rahoittaa koulun retkiä. Tässä tilanteessa yrityksistä oletettavasti löytyy halua sponsorointiin. Mutta jos raha tulee jostain ”ilmaiseksi”, antaako sekään kovin tarkoituksenmukaista viestiä nuorille? Eikö heille tehdä vain karhunpalvelus, jos opetetaan, ettei oman hyvän eteen tarvitse työskennellä?

Yrityspäivän perumisesta nousseesta keskustelusta herää myös kysymys, miten heikoimmassa asemassa olevia pitäisi auttaa, jos auttamisyritykset teilataan leimautumisen pelossa. Onko kaikkien mahdollisuuksien kaventaminen oikea tapa edistää tasa-arvoa?