Pääkirjoitus: Susikanta ei jahdista vaarannu

0

Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan Suomessa jolkuttelee näinä aikoina suurin susipopulaatio sataan vuoteen. Se ei ole sinänsä iso ihme, sillä Euroopan Unionin luontodirektiivin mukaan susi on poronhoitoalueen ulkopuolisessa Suomessa tiukasti suojeltu laji. Luontaista vihollista sudella ei ole.

Varsinais-Suomeen ja Auranmaalle susi asettui uudestaan yli sadan vuoden tauon jälkeen 2000-luvun alkuvuosina. Suurpedon sopeutuminen maakunnan pieniin metsiin ja taajan asutuksen liepeille on onnistunut liiankin hyvin. Ylenpalttinen peurakanta takaa, että ravintoa riittää. Tästä huolimatta sudet ovat aiheuttaneet tuntuvia vahinkoja karjatiloilla tunkeutumalla ihmisen reviirille.

Maa- ja metsätalousministeriö julkisti menneellä viikolla esityksen, joka sallisi 20 suden metsästämisen poronhoitoalueen ulkopuolella. Metsästys voidaan kohdentaa enintään neljään laumaan. Luken arvion mukaan Suomessa on 36–51 susilaumaa ja 70–84 susireviiriä. Mahdollinen 20 suden poistuma ei kannan elinvoimaisuutta heikennä, mutta se saattaa kasvattaa suden ihmisarkuutta. Jahti voi alkaa ensi vuoden alussa.

Suden kannanhoidollinen metsästys ei ole Suomessa uusi asia. Edellisen kerran sitä toteutettiin talvella 2015 ja 2016. Sen jälkeen susikanta on jatkanut kasvuaan. Susi kuuluu Suomen luontoon, mutta yhtäläisesti eränkäyntiperinne on suomalaisten alkuperäisintä kulttuuria.