Perustyö jää kouluissa uudistusten jalkoihin – Oppivelvollisuuden laajeneminen muutti arkea vain vähän

0
Kosken seudun yläasteen ja kosken lukion opinto-ohjaaja Iira Lucenius kehoittaa pääsykoeuudistuksesta huolimatta lukiolaisia keskittymään aineisiin, jotka itseä kiinnostavat. (Kuva: Asko Virtanen).

KOSKI . Sekä peruskouluja että toisen asteen oppilaitoksia ovat viime vuosina ravistelleet monet uudistukset. Yhä enemmän on alkanut kuulua puheenvuoroja myös siitä, miten sekä oppilaat että opettajat uupuvat. Miten tilanteen näkee Kosken seudun yläasteen ja kosken lukion opinto-ohjaaja Iira Lucenius?

–Sekä peruskoulua että toista astetta pitäisi muuttaa niin, että keskityttäisiin enemmän perustyöhön. Nykyisin on liian paljon erilaisia uudistuksia ja hankkeita, jotka vievät aikaa ja energiaa, Lucenius miettii.

Lukiossa näkyvät sekä oppivelvollisuuden laajeneminen että pääsykoeuudistus ja tietysti lukiouudistus.

Lisää painetta uudistuksesta

Pääsykoeuudistuksen myötä entistä suurempi osa, yleensä yli puolet, otetaan jatko-opiskelupaikkoihin ylioppilastodistuksen perusteella. Tämä luo painetta ensimmäisestä lukiopäivästä lähtien.

Uudistus on ongelma varsinkin niille, joilla ei ole vielä selvää ajatusta halutusta jatko-opiskelupaikasta.

–Yleensä rohkaisen oppilaita keskittymään niihin aineisiin, jotka itseä kiinnostavat, Lucenius kertoo.

Suuri epäkohta hänen mukaansa liittyy siihen, että pitkän matematiikan asema on korostunut. Jos oppilas esimerkiksi hakee yliopistoon opiskelemaan ranskaa, hän saa pitkästä matematiikasta enemmän pisteitä kuin ranskasta.

–Matematiikkaa ja fysiikkaa pitäisi painottaa alakohtaisemmin vain niissä jatko-opinnoissa, joissa niitä tarvitaan. Nykyisin moni vetää itsensä piippuun matikan takia, Lucenius näkee.

Ongelma on sekin, että pitkän matematiikan vahva asema on heikentänyt kielten asemaa. Mistä matematiikan vahva asema johtuu, sitä Lucenius ei osaa sanoa.

–Kyllähän matematiikka opettaa loogista ajattelua. Ehkä taustalla on teknologian vahva asema Suomessa, hän pohtii.

Lukio ei ole peruskoulun jatke

Oppivelvollisuuden laajeneminen on näkynyt myös Kosken lukion arjessa, joskaan ei kovin paljoa.

–Jonkin verran on opiskelijoita, jotka tulevat lukioon miettimään tulevaisuuden suunnitelmiaan. Lukio on turvallinen vaihtoehto oman yläkoulun oppilaille, kun rakennus ja opettajat pysyvät samana. Lukio ei kuitenkaan ole peruskoulun jatke, vaan vaatii oppilaalta paljon enemmän, Lucenius muistuttaa.

Oppivelvollisuuden laajeneminen on Luceniuksen mukaan otettu rauhallisesti vastaan.

–Kasiluokalla on jonkun verran protestoitu, että miksi koulua on pakko käydä entistä pidempään, mutta jo ysit ymmärtävät koulunkäynnin tärkeyden.

Uudistus on poikinut jonkin verran kyselyitä myös huoltajilta, että riittävätkö arvosanat ja saako nuori opiskelupaikan.

–Koskella kukaan ei jäänyt tänä vuonna ilman paikkaa, Lucenius kertoo.

Oppivelvollisuuden myötä toisen asteen yli seitsemän kilometrin koulumatkoista tuli maksuttomia. Koskella tämä näkyy käytännössä kuljetuksissa ammatillisiin koulutuksiin Saloon ja Loimaalle. Kotikunnan lukioon koulukuljetuksia on tarjottu jo pitkään ennen toisen asteen koulutuksen maksuttomuutta.