Saviseutu sai Pöytyän Pöllöjen innoittaman neuleen

0
Pöytyän Pöllöjen pöllö ja Saviseutu inspiroivat Lea Laaksosen suunnittelemaan alueelle neulepaidan.

PÖYTYÄ. Partiolippukunta Pöytyän Pöllöjen pöllö sekä saviseutu ovat inspiroineet Pöytyän Pöllöjen aikuisluotsi Lea Laaksosta suunnittelemaan alueelle oman kaarrokeneuleen. Islantilaisneuleista ja Strömsö-paidasta mallia ottanut Saviseudun pöllö -neule on ensimmäinen kirjoneule, jonka Laaksonen on toteuttanut.

–Sukkakuvioita olen aiemmin suunnitellut, ja ne ovat olleet lähinnä pintakuvioita, Laaksonen kertoo.

Saviseudun pöllöä suunnitellessa Laaksonen pyrki helppouteen ja yksinkertaisuuteen. Strömsö-paidan tavoin se neulotaan suljettuna neuleena alhaalta ylöspäin. Etu- ja takakappaleet ovat samanlaiset, joten paidalla ei ole etu- tai takapuolta. Tämä lisää paidan käyttöikää ja kestävyyttä, kun sitä voi käyttää ja kuluttaa esimerkiksi kyynärpäiden kohtaa tasaisesti.

Laaksonen kertoo paidan suunnittelun lähteneen liikkeelle pöllöstä. Hän on tyytyväinen suunnittelemansa pöllön ilmeikkyyteen.

–Pöllö on minulle vähän kuin toteemieläin. Pöllöjä pidetään viisaina ja vierestä seuraajina, jollainen itsekin koen olevani, Laaksonen miettii.

Lopullisen muotonsa kirjoneule alkoi saada, kun Laaksonen löysi idean neuleen yläosan graafisiin kuvioihin. Saviseutuun ja partiotoimintaan liittyen kuviot voi nähdä viljanjyvinä tai havuina.

–Kuvio on mietitty niin, ettei tule kauheasti langankiertoja, vaan neule on helposti tehtävissä, Laaksonen kannustaa tarttumaan puikkoihin ja toteaa, että ohje on laadittu niin, että se sopii useille eri langoille.

Mallikappaleeseen hän käytti ruotsalaisvalmistajan villalankaa, josta löytyi tismalleen Pöytyän Pöllöjen lippukunnan vihreä väri.

–Siitä tehtiin lippukunnan oma neulepaita ja meillä on jo viisi tekijää, jotka ovat neulomassa paitaa itselleen.

Laaksosen luotsaaman käsityöliike Nukkerin valikoimaan tehty neule on kiinnostanut myös muita. Laaksonen iloitseekin paidan saamasta kiinnostuksesta. Ohjeet paitaan voi ostaa Nukkerilta.