Anette Ahokkaan veistoksellisia iltapukuja ja nahkakoruja esillä Marttilan kirjastossa

0
Anette Ahokkaan juhlanäyttelyssä on juhlan tuntua. Näyttävissä asuissa ja koruissa on käytetty nahkaa yksityiskohdissa.

MARTTILA. Toukokuussa 2011 Auranmaan Viikkolehden Smash-nuotensivulla esiteltiin 16-vuotias Anette Ahokas, joka oli perustanut vaatteita ja asusteita suunnittelevan ja valmistavan yrityksen. Marttilalaistyttö haaveili vaatesuunnittelijan ja teatteripuvustajan ammatista. Nyt hieman reilu kymmenen vuotta myöhemmin Marttilan kirjastossa nähdään näyttely, joka osoittaa toiveiden käyneen toteen. Esillä on Ahokkaan suunnittelemia ja toteuttamia iltapukuja ja koruja sekä kuvia hänen töistään.

Ylioppilaaksi ja vaatetusalan artesaaniksi valmistuttuaan Ahokas jatkoi opiskelua muotoilijaksi Kouvolan ammattikorkeakoulussa. Viimeiset kaksi vuotta hän on toiminut päätoimisena yrittäjänä. Oma tuotemerkki kantaa nimeä Anette Ahokas Design.

Ahokas on erikoistunut veistoksellisiin ja näyttäviin, ajattomiin esiintymisasuihin, iltapukuihin ja koruihin, joiden yksityiskohdissa on käytetty nahkaa. Toisaalta hän tekee myös arkisimpia asuja.

–Olen käytännönläheinen eli haluan, että vaatteitani ja korujani pystyy myös käyttämään oikeissa tilanteissa, Ahokas kertoo.

Ahokkaalle vaatteet ja korut ovat itseilmaisun välineitä. Persoonallisia vaatteita saadakseen hän ompeli paljon jo peruskoululaisena.

–Olen ollut aina luova, visuaalinen ja taiteellinen sekä harrastanut käsitöitä ja piirtämistä, Ahokas miettii.

Innostus nahkaan syntyi artesaaniopintojen aikana mallistoa muotinäytökseen suunnitellessa. Tuolloin Ahokkaalle valkeni, ettei nahan käsittely ole niin vaikeaa kuin hän oli ajatellut. Hän innostuikin käyttämään nahkaa myös opinnäytetyössään.

–Siitä lähtien olen tiennyt, että nahka on minun juttuni.

Ihmiset inspiroi

Parhaat ideat syntyvät Ahokkaan mukaan silloin, kun niitä vähiten odottaa.

–Ihmiset ja tilanteet inspiroivat eli asiakkaan persoona ja tilaisuus, jossa pukua tai korua käytetään. Lisäksi tietysti materiaalit ja erityisesti nahka on vahva inspiraation lähde. Pyrin kehittämään nahasta aina jotain uutta ja hyödyntämään kaiken siitä jäävän leikkuujätteen.

Tyylinsä nuori suunnittelija toteaa muuttuneen kymmenen vuoden aikana todella paljon. Osaltaan syy on hänen mukaansa aikuiseksi kasvamisessa, mutta eniten oma tyyli on kehittynyt ammattikorkeakoulussa.

–Tietysti myös yrittäjänä oppii koko ajan lisää ja sekin vaikuttaa suuresti, mikä on taloudellisesti kannattavaa, jos ajattelee elantonsa saavan suunnittelijana. Esimerkiksi koronatilanne on ohjannut tekemään enemmän arkisempaa teollista tuotantoa ja koruja, kun ei ole ollut tarvetta iltapuvuille.

Ahokkaan iltapukuja on jo nähty Emma-gaalassa, linnanjuhlissa ja artisteilla esiintymisasuina. Emma-gaalassa Ahokkaan suunnittelema puku on ollut artisti Jenna Alexan yllä. Ahokkaan haaveissa on ensi vuoden syksyllä julkaista oma hää- ja iltapukumallisto. Malliston tekemistä hän on lykännyt koronan vuoksi jo kaksi vuotta.

–Haluan tarjota asiakkaille vähän valmiimpia vaihtoehtoja, sillä juhlat tulevat usein nopeasti muutamankin viikon varoitusajalla, jolloin täysin uniikin puvun tilaaminen on usein haastavaa.

Avomiehensä perässä Poriin muuttaneella Ahokkaalla on edelleen vahvat sukusiteet Marttilaan.

–Halusin nimenomaan juhlanäyttelyn Marttilaan, sillä olen aloittanut urani asuessani siellä, kymmenettä vuottaan yrittäjänä juhliva suunnittelija sanoo.

Vaikka Poria ei kenties voi luonnehtia varsinaiseksi muodin Mekaksi, Ahokas kertoo pitävänsä kaupungista.

–Se on sopivan kokoinen ja asuminen on helpompaa, rauhallisempaa ja edullisempaa kuin vaikka pääkaupunkiseudulla. Useinhan tämän alan ihmiset asuvat pääkaupunkiseudulla. Minullakin on kolmen muun suunnittelijan kanssa Helsingissä työhuone, jossa käyn välillä tekemässä sovituksia.

Anette Ahokkaan juhlanäyttely Marttilan kirjastossa marraskuun loppuun asti.