Auran talousarvion tekstiä rukattiin valtuustossa

0
Valtuusto viilasi talousarvion tekstiä Kirkonkulman koulun kohtaloon viittaavalta osalta. Viime perjantaina koulun alarakennuksessa havaittiin vesivahinko, jonka vuoksi rakennuksen alakerta on tällä hetkellä käyttökiellossa.

AURA. Auran kunnanvaltuusto kokoontui vuoden viimeiseen valtuustokokoukseen ensimmäistä kertaa uuden kunnanjohtajan Terhi Källin johdossa. Asialistalla olivat sosiaalitoimen yhteensä 249 000 euron määrärahaylitykset, talousarvio ja Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymän talousarvio, jotka kaikki hyväksyttiin.

Talousarvion tekstiosioon tehtiin neuvottelutauon ja äänestyksen jälkeen viilaus, jota Jukka Leino (Sdp) piti kikkailuna ja jolla Sanna Laineen (kok) mielestä pyrittiin ottamaan kantaa kouluverkkoselvitykseen. Leino ja Laine kummastelivat, miksi keskustan valtuustoryhmä toi muutosehdotuksen vasta tässä vaiheessa talousarvion käsittelyä esiin. Myöskään Niina Aarnio (Sdp) ei lämmennyt tehtävälle muutokselle.

–Ei lähdetä tietyn alueen suosimiseen jälleen kerran, mitä on harrastettu pitkän aikaa. Pitää miettiä koko kuntaa, Aarnio sanoi.

Keskustan valtuustoryhmä esitti Liisa-Anneli Holmbergin suulla, että talousarviosta muutetaan kohta ”Osa ohjelman säästöistä on vaatinut erillisiä päätöksiä, esimerkiksi kouluverkkoon liittyvät muutokset, joita valtuuston päätöksellä ei toimeenpanna”. Keskusta halusi kohdan muutettavaksi muotoon ”Osa ohjelman säästöistä on vaatinut erillisiä päätöksiä. Esimerkiksi kouluverkon muutos aiheuttaisi tilaongelmia ja siitä saatavat säästöt valtuusto totesi selvityksen perusteella niin pieniksi, että kouluverkko päätettiin säilyttää nykyisellään”.

Valtuuston puheenjohtaja Matti Leppäkosken mukaan muutoksella ainoastaan perustellaan valtuuston tekemää päätöstä ja kirjoitetaan teksti informatiivisempaan muotoon. Myös perussuomalaiset, Jenni Päätalo (vas) ja Kalle Isotalo (kok) kallistui äänestyksessä tekstin rukkaamisen kannalle. Äänestyksessä keskustan valtuustoryhmän esitys voitti äänin 11–8.

Muilta osin valtuustolla ei ollut noin 860 970 euroa ylijäämäisestä talousarviosta sanottavaa. Toimialajohtajat esittelivät oman toimialansa budjetin.

–Kokonaisuus näyttää hyvältä, vaikka kaikki kustannukset nousevat, hallintojohtaja Tuija Pellosmaa summasi.

Pellosmaa totesi kustannusten nousun olevan sivistystoimessa kestämätöntä. Hän toivoikin sivistystoimeen pitkäjänteisyyttä ja ryhtiä. Ongelmia toimialalla aiheuttaa Pellosmaan mukaan ikäluokkien kokovaihtelut, jotka vaikuttavat palvelutarpeisiin. Kustannuksia nostaa myös erityisopetustarpeiden lisääntyminen.

Sosiaalitoimen budjetin sosiaalijohtaja Sirpa Kunnas totesi laaditun epävarmuuden vallitessa. Sosiaalitoimen tulot vähenevät asiakasmaksujen alenemisen vuoksi ja epävarmuutta tuo koronapandemia sekä hyvinvointialueelle siirtyminen vuonna 2023. Erikoissairaanhoidon menoja on aina vaikea etukäteen ennustaa. Esimerkiksi kuluvalle vuodelle Kunnas ennakoi 150 000–160 000 euron lisälaskua, josta osan hän mainitsi muodostuneen keskolassa hoidossa olleiden vauvojen hoidosta.