Espanjan kuumat sävyt soivat Terttu Honkarannan uudella levyllä

0
Terttu Honkaranta tekee musiikkia ja kokee tunteet vahvasti musiikin kautta. Kuva: Tuomas Honkasalo

PÖYTYÄ/Riihikoski. Kaunis ja lämminsävyinen iskelmämusiikki soi autoradiosta. Laulaja pyrkii selvästi laulamaan sanojen lisäksi punaista tuulahdusta etelästä, aurinkoisemmasta maisemasta. Kyse ei ole humppaiskelmästä, vaan lauluista kuuluu läpi rakkaus Espanjaan, sekä sen kieleen että maahan.

Terttu Honkaranta antaa tunteiden korostua laulaessa. Ne jopa ovat voimakkaampia laulaen.

–Minusta tuntuu, että rakkaus on voimakkaampaa lauluissa ja tunteet isompia. Sen takia laulaminen merkitsee minulle niin paljon. Laulaminen on tunnetta, Honkaranta analysoi laulamisen merkitystä itselle.

Turussa nykyään asuva Honkaranta ei ole aivan ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Hän keikkaili aikanaan ammatikseen ja teki kymmeniä keikkoja vuodessa.

–Silloisen aviomieheni kanssa kiersimme ympäriinsä. Keikkoja oli usein ainakin keskiviikkona, perjantaina ja lauantaina ja välillä useamminkin. Se oli hienoa, kuluttavaakin, mutta siitä oppi paljon, Honkaranta pohtii.

1970-luvulta asti keikkaa tehnyt Honkaranta ei kuitenkaan ollut levyttänyt musiikkia ennen 2010-lukua. Levylle musiikkia on tehty omaksi iloksi, mutta myös halusta päästä tulkitsemaan laulujen tekstejä.

–Tapasin Jarmo Mattilan ja hän esitti, että haluaisinko laulaa levylle muutaman kappaleen. Nyt on tehty sitten jo toinen pitkä levy, Honkaranta kertoo.

Ensimmäinen levy, Sirpale onnea, sisälsi pääasiassa muidenkin artistien jo aiemmin levyttämiä kappaleita. Jarmo Mattilan tekemä Sylikkäin erottuu kuitenkin joukosta originaalilevytyksenä. Marraskuussa ilmestynyt levy, Näytit rakkaudelle tien, sulkeekin CD:n kansien sisälle paljon enemmän Mattilan kappaleita Honkarannan tulkitsemana.

–Jarmo on taitava säveltäjä ja myös hyvin viehtynyt Espanjaan, kuten minäkin. Siksi kappaleissa on etelän kuumia sävyjä, Honkaranta kertoo.

Levyn kannestakin on tulkittavissa Näytit rakkaudelle tien-levyn ilmansuunta.

Espanjan merkitys on Honkarannalle iso, vaikka haastattelun aikaan istutaankin Riihikoskella Honkarannan perintötilalla. Hän on nimittäin puhunut espanjaa jo 20 vuotta ja myös laulaa espanjaksi.

–Monet laulut ovat espanjaksi jotenkin enemmän tunnelatautuneita. Espanjalaiset kokevat tunteet isommin kuin suomalaiset ja se siinä kielessäkin viehättääkin. Yksikään suomalainen iskelmä ei pysty olemaan niin voimakas, Honkaranta heittää ja jää pohtimaan asiaa.

Hän on levyttänyt Mattilan kanssa myös espanjankielisiä lauluja, mutta ei kuitenkaan levylle, vaan nettiin. YouTubesta löytyy paljon Mattilan espanjankielisiä lauluja. YouTuben lisäksi Honkaranta hehkuttaa Spotifyta.

–Se on hieno juttu, sillä minä en tee tätä ammatikseni, vaan ilosta ja rakkaudesta musiikkiin. Spotify on mainio kanava musiikin levittämiseen. Kyllä ihmiset selvästi pitävät tulkinnoistani, sillä Sirpale onnea -kappaleella on jo yli 10 000 kuuntelukertaa, Honkaranta iloitsee.

Jos haluaa kuitenkin perinteisemmän musiikkiformaatin käyttöönsä, niin Honkarannan levy on myynnissä Riihikosken Nesteellä.

Tuomas Honkasalo