Kahvipussi on Seija Saariselle loputon inspiraationlähde

0
Seija Saarisen silittäessä kahvipusseja joulutähtiä varten, silitysrauta oli jäänyt liian kuumalle ja pussit menivät ryppyisiksi. Tällä kertaa se koitui hänen onnekseen, koska kukista tuli sillä tavalla paljon kauniimpia.

PÖYTYÄ/Yläne. Tänä syksynä ilmestynyt Kekseliäästi kahvipusseista on Seija Saarisen neljäs aihepiiriä käsittelevä kirja. Jo esikoisen jälkeen hän oli sitä mieltä, että aihe on käsitelty. Nyt neljännen jälkeen hän toteaa jälleen, ettei enää tee kirjoja kahvipusseista. Tosin mikään ei ole sanottua, sillä Saarisen ideamylly kun ei ota laantuakseen.

–Niitä tulee koko ajan, hän naurahtaa.

Uusimpia töitään hän esittelee Yläneen kirjastossa, jonka lasivitriiniin on päätynyt muun muassa joulutähti. Kun Saarinen rupesi silittämään kahvipusseja ideaansa varten, silitysrauta oli jäänyt liian kuumalle.

–Kävikin niin, että niistä tuli ryppyisiä. Sitten huomasin, että näin kukista tulee kauniimpia, hän taustoittaa joulutähden tarinaa.

Uutta on myös Saarisen vyötäisillä keikkuva vyölaukku, joka syntyi tarpeeseen. Sinne kun mahtuu sopivasti lompakko, puhelin ja avaimet.

–Minulla oli aina pelko, että avaimet jäävät sisälle ja minä olen hyytävässä pakkasessa oven ulkopuolelle. Siksi tarvitsin sellaisen laukun, joka kulkee aina mukana.

Joulun alla moni tykkää ilahduttaa itsetehdyillä korteilla. Saarisen uudesta kirjasta löytyy hauskoja ja kerrassaan upeita ohjeita askartelijalle. Kartonkimainen pohja syntyy, kun kaksi kahvipussia silitetään toisiinsa kiinni sisäpuolet vastakkain. Kuvat leikataan stanssin avulla ja jos pohjana käytetään oikeaa kartonkia, ne silitetään paikoilleen.

–Jos taas käyttää pelkkiä kahvipusseja, niihin ei ota mitkään liimat kiinni, joten kannattaa käyttää kaksipuolista teippiä, Saarinen vinkkaa.

Kirjan vaativin työ on Saarisen kehittelemä Harha-tekniikalla tehty kassi, jossa laukun pinta näyttää kolmiulotteiselta. Hän on luokitellut sen haastavuusasteikolla 1–5 kaikista vaikeimmaksi ja laittanut siihen vielä plussan perään.

Alkuperäisen idean Harhaan hän sai tilkkutöistä, mutta ongelmana oli Saarisen mukaan se, miten punonnan sai pysymään kasassa.

–Tilkkutyössä ommellaan reunanauha, mutta tässä se ei käynyt. Jätin idean hautumaan ja pikkuhiljaa se lähti muotoutumaan.

Kaiken kaikkiaan Harha-tekniikalla tehtyyn kassiin tulee viisi kerrosta, ja kun kaikki suikaleet taitellaan kolmeen kertaan, on kahvipusseja kassissa 15 kerrosta.