Kierrätys on yhä tärkeämpää joulukorttiaskartelussakin

0
Orava katselee kaihoisasti kohti menettämiään käpyjä. Kävyt saavat uuden elämän Päivi Koskisen tekemän joulukortin toivotustekstinä. Kuva: Tuomas Honkasalo

PYÖTYÄ/Auvainen. Korona ei ole estänyt joulukorttiaskartelijoita kerääntymään yhteen tekemään lempihommiaan, sillä joulu tulee joka tapauksessa ja kortit täytyy lähettää.

Omin käsin tehty jouluntoivotus aiheuttaa useassa vastaanottajassa lämpimiä ajatuksia. Kortin tekeminen tuntuu olevan myös hauskaa ja uudenlaisten ideoiden suunnittelu kiehtovaa. Auvaisten Taitotalolle oli viikonlopuksi pistetty pystyyn Auranlaakson kansalaisopiston joulukorttipaja – ja valmistuneiden korttien kirjo sekä upeus oli ihastuttavaa.

–Täällä on tosi paljon minun tuomaa materiaalia ja jokainen osallistuja on vielä lisäksi tuonut omiaan, kertoi kurssin vetäjä Tiina Raumolin.

Pöydät notkuivat Bigshot-kuvioleikkurin sapluunoja, valmiita kortti-ideoita, leimasimia ja vaikka mitä. Päivi Koskinen oli leikannut Bigshotilla vanhoista joulukorteista erilaisia muotoja, esimerkiksi piparin mallisen oravakuvan, ja suunnitteli liimaavansa siitä joulukortille koristuksen.

–Kierrätys on aina vaan merkittävämmässä roolissa askartelussa. Ei tarvitse ostaa kaikkia tarvikkeita. Täällä ollaan tehty koristuksia ja kuvioita muun muassa jogurttipurkin kannesta ja lonkkutölkin kuoresta, Raumolin kertoi.

Ja kun ”kahvipussikirjailija” Seija Saarinen oli mukana askartelemassa, niin koristuskuvioita leikattiin tietenkin myös kahvipaketeista. Paketista bigshotatussa tekstissä tai kuvassa oli hieno kiilto.

Suosituimmaksi korttitekniikaksi pajassa nousi embossaus. Embossaus on kohokuviointia, jossa ensin käytetään väritöntä askartelumustetta ja sopivaa leimasinta kuvion painamiseen kartonkipohjalle. Sitten kartongille ripotellaan embossaus- eli kohopulveria, joka tarttuu kiinni kuvioon. Ylimääräiset tiputellaan pois ja lopuksi pulveri sulatetaan kevyesti kuumailmapuhaltimella, jotta se ei varise pois.

–Näitä on varmaan kaikki tehneet täällä pajassa, ihastelivat korttikurssilaiset.
Tuomas Honkasalo


FAKTA

Joulupostimerkein varustetut joulukortit ennättävät perille, kun ne laittaa postin jakamaan punaiseen kuoreen ja postittaa viimeistään tiistaina 14.12.
Jos siitä myöhästyy, ennättävät joulukortit perille vielä 19.12. postitettuinakin, mutta silloin ne täytyy varustaa tavallisin postimerkein.