VARSINAIS-SUOMI. Yleisiä ilotulitustapahtumia ei uudenvuodenaattona järjestetä kokoontumisrajoituksen vuoksi, mutta yksityishenkilöt saavat ilotulittaa, kunhan noudattavat ehtoja ja rajoituksia.

Ilotulitteiden käyttö on sallittu ilman erillistä ilmoitusta uutenavuotena kahdeksan tunnin ajan: paukutella saa perjantaista 31.12. kello 18:sta aina lauantaihin 1.1. kello 2:een saakka.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos muistuttaa, että maakunnassa on kuitenkin erillisiä rajoitusalueita kaupunkien keskustoissa, joiden sisällä ilotulitteiden käyttö ei ole sallittu. Ilotulitteiden käyttöön liittyy myös muita ehtoja ja rajoituksia, joita on noudatettava.

Ilotulittajan muistilista

1) Ilotulitteiden käyttäjän on käytettävä suojalaseja.
2) Hätäraketteja saa käyttää vain todellisessa hätätilanteessa.
3) Ilotulitteiden käyttäjä on vastuussa niiden oikeasta käytöstä sekä käytössä sattuneista vahingoista. Ilotulituksesta muodostuvat roskat on siivottava käyttöpaikalta.
4) Ilotulitteiden käytössä on noudatettava tuotteen pakkauksessa esitettyjä käyttöohjeita.
5) Ilotulitteina saa käyttää vain yleiseen kauppaan ja käyttöön hyväksyttyjä tuotteita.
6) Ilotulitteet on ammuttava vähintään 15 metrin etäisyydeltä rakennuksista.
7) Ilotulitteita ei saa suunnata tai heittää ihmistä tai rakennusta kohti. Ilotulitteita ei saa käyttää yleisön joukossa.
8) Ilotulitteita ei saa ampua rakennuksen katoilta, parvekkeilta tai terasseilta.
9) Ilotulitteita ei saa luovuttaa alaikäiselle tai päihtyneelle henkilölle.
10) Metsä- tai ruohikkopalovaroituksen tai kovan tuulen aikana ilotulitteiden käyttö on kielletty. Ilotulitusta harkitsevan on selvitettävä voimassa olevat varoitukset. Varoituksista kerrotaan esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla.

Poliisi valvoo Lounais-Suomessa myös ilotulitteiden käyttöä. Poliisi muistuttaa, että ilotulitteita voivat ampua ja pitää hallussa vain täysi-ikäiset henkilöt, ja niitä on käsiteltävä turvallisesti ja ohjeiden mukaisesti.
–Ilotulitteita on käsiteltävä siten, ettei niistä aiheudu vaaraa ihmisille tai omaisuudelle. Päihtyneenä ilotulitteista on pysyttävä erossa ja päihtyneelle ei niitä myöskään saa luovuttaa. Kannattaa myös muistaa, että suojalasien käyttö on ilotulitteita ampuessa pakollista, komisario Joni Saarimäki Lounais-Suomen poliisilaitokselta huomauttaa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kertoo ilotulitteiden sisältävän useita kemikaaleja, jotka heikentävät ilmanlaatua uudenvuodenyönä erityisesti tyynellä säällä. Pienhiukkasten määrä voi olla paikallisesti jopa kymmenkertainen normaaliin verrattuna. Ilmansaasteiden lisäksi ilotulituksista aiheutuu melusaastetta, joka saattaa pelottaa ja stressata herkkäkuuloisia ihmisiä ja lemmikkejä. Voit vähentää haittoja ampumalla ilotulitteita syrjäisillä ja aukeilla paikoilla ja vain sallittuina aikoina uudenvuodenaattona kello 18–02.

Kiinteistöliittokaan ei suosittele rakettien ampumista taloyhtiön pihalla, sillä yleensä se ei onnistu siellä tarpeeksi turvallisesti.
–Kun rakettien ampumiselle valitaan turvallinen paikka riittävän kaukana rakennuksista, ampujan ei tarvitse pelätä ilotulitteiden osumista rakennuksiin tai autoihin, eikä kotieläinten tai naapureidenkaan tarvitse kuunnella ikkunan edessä räjähteleviä raketteja, Kiinteistöliitosta muistutetaan.