Musikaalinen lääkäri saattaa istahtaa töissäkin kuntoutusosaston pianon ääreen

0
Risto Leinon perheeseen kuuluu kaksi lasta ja vaimo. He ovat kaikki musikaalisia. Leinot muuttivat soittimineen kesällä uuteen kotiin Mellilässä. Kuva: Katriina Reijonen

LOIMAA/Mellilä. Ihmisen, jonka ammatti on kohdata ihmisiä, täytyy pitää itsensä herkkänä. Se, miten toisen ihmisen kohtaa, merkitsee paljon ja jää mieleen varsinkin silloin, kun kerrottavana on huonoja uutisia: sairauden etenemistä, tulevia operaatioita tai lähestyvä kuolema. Onneksi usein saa kertoa myös vähemmän raskaita asioita.

Risto Leino, 35, työskentelee terveyskeskuslääkärinä Loimaan kaupungin kuntoutusosastolla, avosairaalassa ja kotisairaanhoidossa. Työssään hän kohtaa etenkin sairaita ikäihmisiä ja heidän omaisiaan.

Kohtaaminen on kaunis sana, jolle täytyy rakentaa merkitys. Haluaako tarjota kliinisiä liukuhihnatapaamisia vai pysähtyä ja kuunnella. Leino on valinnut jälkimmäisen tavan. Hän tietää, miten paljon huolta omaiset kantavat läheisestään ja kuinka paljon sairastuneen mieli joutuu käsittelemään asioista suurimpia, elämää ja kuolemaa.

Leino kokee olevansa kutsumusammatissaan. Jos työ ei olisi niin hektistä, hän istuisi mielellään pitkäänkin potilaiden vierellä kuunnellen heidän ajatuksiaan ja elämäntarinoitaan.

– Nämä ovat niitä ihmisiä, jotka ovat olleet jälleenrakentamassa maatamme. Haluaisin, että heillä olisi turvallinen olo ja sellainen tunne, että heistä pidetään huolta. Pyrin omalta osaltani siihen, ettei se olisi vain juhlapuhetta.

Kirkkomusiikki ja kuorolaulu ovat kesäkanttorinakin työskennelleen Leinon sydäntä lähellä. Työn kiireiltä ehtiessään lääkäri pysähtyy kuntoutusosaston pianon ääreen ja soittaa kappaleita sekä omaksi että muiden iloksi.

Tiivis, hyvä työyhteisö saavat kehut Leinolta. Kun terveydenhuollon ammattilaiset kohtaavat toisensa Tyks Loimaan sairaalan käytävillä, he tuntevat toinen toisensa nimeltä ja tervehtivät. Se on pienen sairaalan etu.

Sote-uudistuksen myötä asiat todennäköisesti muuttuvat, mutta Leino toivoo, että vain parempaan suuntaan. Sairaalan soisi säilyttävän asemansa tai jopa vahvistuvan.

–Perinteikkäässä aluesairaalassamme on edelleen muun muassa monipuolista poliklinikkatoimintaa sekä kattavat laboratorio- ja röntgenpalvelut.

Perunamaa innostaa

Elämänmyönteinen ja reilu tyyppi. Näin kuvailee melliläläinen Tuomas Lankinen perhetuttavaansa Risto Leinoa.

–Tykkään tosiaan tehdä kaikkea, ja innostun asioista helposti.

Esimerkkinä hän mainitsee maatilan työt. Erityisen hyvin Leinon mieleen ovat jääneet perunannosto- ja -istutustalkoot yhdessä Lankisten kanssa.

Innostus näkyy Leinon silmistä silloinkin, kun hän kertoo työstään. Puhe soljuu ja ajatukset muodostavat sanoja, joista puuttuu lääketieteellinen jargon. Se on tärkeää. Ihmisen täytyy ymmärtää, mistä ja mitä hänelle puhutaan.

Ymmärryksen lisääminen lähtee jo ihan siitä, että muistaa puhua riittävän selkeällä ja rauhallisella äänellä sekä potilaille että heidän omaisilleen. Hoitotyö on ennen kaikkea vuorovaikutusta.

– Ajatus on se, että asioista päätetään yhdessä potilaan kanssa. Lääketieteellinen vastuu on minulla, mutta potilaan tulee voida ottaa kantaa asioihinsa. Asioissa yritetään löytää yhteisymmärrys.

Perhe melliläläistyi

Leinon perheeseen kuuluu vaimon lisäksi kaksi alakouluikäistä lasta. Perhe on asettunut Mellilään, jossa lapset saavat käydä pientä Asemanseudun alakoulua.

Melliläläiset ovat ottaneet Leinon perheen hienosti vastaan. Ihmiset tuntuvat ystävällisiltä ja vieraanvaraisilta. Palvelut, kuten kirjasto, ovat lähellä.

–Yhtään liioittelematta voi sanoa, että se on kyläläisten olohuone.

Itsenäisen kunnan ajoilta on jäänyt vahva me-henki. Yritteliäisyyskin on läsnä monella tavalla.

–Se on ihan selkeää, että Mellilässä ollaan melliläläisiä, ei loimaalaisia. Vahva paikallisidentiteetti on myönteinen ominaisuus, Leino pohtii.

–Tämä on siis se, millaisen ensivaikutelman olen saanut.

Vaikutelma syventynee tulevaisuudessa, sillä Leinon perheellä ei ole aikeita muuttaa pois. Mellilä tuntuu kodilta.

Anna kehun kiertää -juttusarjassa pistetään kehu kiertoon. Risto Leinon kehui Tuomas Lankinen. Seuraavaksi esitellään Risto Leinon kehuma henkilö.


KEHU KIERTOON

Kuka: Risto Leino
Mitä: melliläläinen lääkäri
Kehut: ”Hyvin myönteinen elämänasenne. Erittäin myönteinen asenne muita ihmisiä kohtaan. Reipas kaveri”. Tuomas Lankinen