Pöytyän seurakunta alkaa toteuttaa kiinteistöstrategiaa – Myyntilistalla on useampia kohteita

0
Pöytyän kirkkoherranvirasto on myytävien kohteiden listalla.

PÖYTYÄ. Pöytyän seurakunnan ensi vuoden talousarvio ja vuosien 2023–2024 taloussuunnitelmat nojaavat kiinteistö- ja henkilöstöstrategioihin, jotka tähtäävät kulujen karsimiseen. Irtisanomisia Pöytyän seurakunnassa ei olla tekemässä, vaan tavoitteena on karsia henkilöstökuluja eläköitymisten kautta.

Vs. kirkkoherra Irina Kaukisen mukaan tavoitteena on yhdistää tehtäviä ja löytää uusia toimintatapoja. Myös vapaaehtoista työvoimaa on tarkoitus lisätä soveltuvin osin.

Kirkkovaltuuston syyskuussa hyväksymässä kiinteistöstrategiassa on määritelty Pöytyän kirkkoherranvirasto, Yläneen kanttorila ja kanttorilan talousrakennus, suntion asunto Kyrössä, kaksi asuntoa Oripäästä paritalosta, kaksi asunto-osaketta Yläneeltä, Elijärven rantatontti sekä maa-alue Yläneenjoen jokisuusta myytävien kiinteistöjen listalle. Myyntituottoa on ensi vuoden talousarvioon arvioitu 175 800 euroa ja seuraavalle vuodelle 103 400 euroa.

–Vielä ei varsinaisesti ole eritelty mitä myydään missäkin järjestyksessä, vs. talouspäällikkö Minna Stenroos kertoo, mutta arvioi, että maa-alueiden ja vuokra-asuntojen myynnistä on helpoin lähteä liikkeelle.

Sekä kiinteistöstrategiaa että talousarviota hyväksyttäessä kirkkovaltuuston päätös oli yksimielinen.

–Nämä ovat tunnepitoisia asioita ja seurakunnan rakennukset rakkaita. Mutta maailma muuttuu, Kaukinen miettii ja painottaa seurakunnan tärkeimmän tehtävän olevan toiminta eikä kiinteistöjen ylläpito.

Tiloihin takertumisen sijaan seurakunnan toiminnan tulee Kaukisen mukaan jalkautua sinne, missä ihmiset ovat.

–Kiinteistöstrategiaa ei ole tehty turhaan. Meidän on päästävä kuluista eroon, hän sanoo todeten kirkkojen olevan kuitenkin eri asia.

Niukinnaukin plussalle

Mahdollisten myyntituottojen turvin Pöytyän seurakunta pinnistänee ensi vuonna niukinnaukin plussalle. Talousarviossa ylijäämää arvioidaan kertyvän noin 9 000 euroa.

Pöytyän seurakunnan taloudessa yli- ja alijäämävuodet ovat vuorotelleet. Stenroosin mukaan ylijäämää on pääsääntöisesti kertynyt, kun seurakunta on saanut jotain satunnaista tuottoa, kuten testamenttilahjoituksia.

Positiivista Pöytyän seurakunnan taloustilanteessa on, että velkaa ei tällä hetkellä ole ja seurakuntia koetteleva jäsenkato on toteutunut ennakoitua paljon maltillisemmin. Myös verotulot ovat tänä vuonna toteutuneet odotetusti. Kaukinen iloitsee seurakuntaan liittyneitäkin olleen pitkin vuotta.

Verotuloja ja valtion rahoitusta arvioidaan ensi vuonna kertyvän yhteensä noin 1,92 miljoonaa euroa. Kirkollisveroprosentti on Pöytyällä ensi vuonna 1,75 prosenttia. Seurakunnan toimintakulujen on ensi vuonna arvioitu olevan noin 2 miljoonaa euroa ja vuosikatteen noin 188 000 euroa. Poistoihin menee noin 185 000 euroa. Lainaa seurakunta varautuu seuraavan kahden vuoden aikana ottamaan 190 000 euroa.

–Paljon on palloja ilmassa, epävarmuutta ja muuttuvia tekijöitä, Stenroos summaa tulevia vuosia.


 

Pöytyän kirkon remontti edessä

Pöytyän seurakunta valmistautuu Pöytyän kirkon remonttiin. Ensi vuoden investointiohjelmassa remontin suunnitteluun varataan 50 000 euroa. Suunnitelmavuosina 2023–2024 itse remonttiin varataan yhteensä miljoona euroa. Kirkosta remontoidaan sekä sisä- että ulkopuoli.

Yhteensä seurakunta aikoo ensi vuonna investoida 265 000 eurolla. Investointibudjetista 90 000 euroa menee Yläneen seurakuntatalon julkisivuremonttiin ja 35 000 euroa Yläneen kirkon paanukaton tervaukseen.

Kiinteistöjen etähallinnan selvitystyöhön on varattu 45 000 euroa, Oripään läpikäytävään 20 000 euroa, Pöytyän kirkon esineistön konservointiin 15 000 euroa ja Oripään kirkon sekä seurakuntatalon lämmitysjärjestelmien muutoksiin 10 000 euroa.