Riihikosken yhtenäiskoulun tilaongelman ratkaisuun lisää rahaa

0
Riihikosken yhtenäiskoulun tilaongelman ratkaisemiseksi äänestettiin budjettivaltuustossa lisää rahaa.(Kuva: Marika Timonen)

PÖYTYÄ. Ensi vuoden budjettia käsittelemään kokoontunut Pöytyän valtuusto lisäsi budjettiin Riihikosken yhtenäiskoulun tilaongelman ratkaisuun 175 000 euroa.

Siitä, että rahat lisätään budjettiin, valtuusto oli yksimielinen. Sen sijaan jouduttiin äänestämään siitä, millaisella kirjauksella se tehdään.

Vastakkain olivat lopulta keskustan ja kristillisdemokraattien tekemä esitys, jonka mukaan ensi vuodelle olisi varattu 75 000 euroa Riihikosken yhtenäiskoulun käyttötalousosaan viipalekoulun vuokraamista varten. Lisäksi investointiosaan olisi varattu 100 000 euroa viipalekoulun pohjatöihin.

Tämä Marika Loposen (kesk) tekemä esitys kuitenkin hävisi neuvottelutauon jälkeen tehdylle kokoomuksen esitykselle, jonka mukaan rahat myönnetään, mutta ei yksilöidä sitä, miten ne käytetään.

Joonas Rantalan (kok) tekemä kokoomusryhmän esitys voitti äänestyksessä täpärästi äänin 16–19. Seuraavaksi asia siirtyy siis lautakuntatasolle mietittäväksi, miten saadulla lisärahalla ratkaistaan tilaongelmat.

Tavoitteena on, että ensi syksynä koululaiset pääsevät kouluun, jonka tilaongelmat on ratkaistu.

Farid Harala (ps) epäili keskustelun kuluessa sitä, kannattaako hankkia vuokralle väistötiloja, jotka maksaisivat viidessä vuodessa eli sinä aikana kun lisätilaa on arvioitu tarvittavan 475 000 euroa. Harala esitti ensin lisätilojen saneeraamista Kurkitalosta tai jostakin muusta kiinteistöstä, mutta veti myöhemmin esityksensä pois.

Plussalle höylätty

Pöytyän ensi vuoden talousarvio on höylätty ponnistamaan plussalle. Valtuutettujen joukosta kuultiin kuitenkin epäilyksiä siitä, millä hinnalla säästöt on tehty.

–Kun lautakunnat tekivät esityksensä, budjetti oli vielä 1,8 miljoonaa euroa pakkasella, muistutti vihreiden Karri Kinisjärvi .

Matti Rajala (vas) halusikin perusturvalautakunnalta ja sivistyslautakunnalta selvitykset siitä, miten budjetin valmistelun kuluessa tehdyt säästöt vaikuttavat toimintaan.

Rajala oli myös huolissaan siitä, ettei Pöytyä osaa markkinoida vahvuuksiaan kuten sitä, että kunnassa on tehty päätös alle 25-vuotiaiden maksuttomasta ehkäisystä.

Palvelut säilyttävä

Kunnanjohtaja Mika Joki painotti omassa puheenvuorossaan, että ensi vuoden budjetti on palvelut säilyttävä budjetti, vaikka alkuperäisiin esityksiin jouduttiinkin tekemään viilauksia.

Ensi vuoden budjetti on viimeinen, missä on mukana sote-menot.

–Ensi vuonna koko kunnan organisaatio on käytävä läpi ja mietittävä, miten toimitaan jatkossa. Kun talousarvio on nyt yli 50 miljoonaa, jatkossa se tulee olemaan yli 30 miljoonaa pienempi, Joki muistutti.