Ulkojää on talven ykkösjuttu– Auranmaalla päästiin jo luistelemaan

0
Heikinsuolla luistimet vedettiin jalkaan jo maanantaina ja väkeä ulkojäällä on riittänyt tungokseen asti. Myös muualla Auranmaalla on saatu luistelujäitä kuntoon viime talviin verrattuna ennätysaikaisin.

PÖYTYÄ/Heikinsuo. Heikinsuolla ollaan jo ensimmäisten yöpakkasten tullessa valppaina ja lähdetään porukalla laittamaan luistelukenttää jäädytyskuntoon. Niinpä heti, kun sääennuste näyttää pidempää pakkasjaksoa, jäädyttäjät ovat valmiudessa. Tämän talven ensimmäiset luistimenvedot päästiinkin vetämään jäähän viime sunnuntaina.

Seitsemän hengen jäädytysporukkaan lukeutuvat nuorukaiset Akseli Toivonen ja Viljami Salmensuu kertovat yhteen jäädytyskertaan menevän aikaa noin 45 minuuttia, jos on nopea. Kuudella jäädytyskerralla jää tuli tällä kertaa luistelukuntoon ja sen jälkeen jäätä on jo ehditty parannella kahdesti.

Jään huollossa kyläyhdistyksellä on apuna kahdesta eri jäädytyskoneesta itse koottu traktorivetoinen jääkone. Se onkin hyvä, sillä kentän kulutus on kovaa. Jää houkuttelee kyläläisiä lähes vauvasta vaariin ulkoilemaan.

–Joka ilta on ollut porukkaa ja aika täynnä kenttä on ollut, Akseli Toivonen toteaa.

Heikinsuon kyläyhdistyksen urheilujaoston puheenjohtaja Ville Toivonen kertoo, että kentällä saattaa olla pelit käynnissä jopa keskellä yötä. Marika Toivonen puolestaan toteaa, että pitkänkään luistelukauden aikana innostus ei laannu.

–Se on talven ykkösjuttu, kun pääsee ulkojäälle pelaamaan, Akseli Toivonen sanoo.

Ville Toivonen on ylpeä kyläläisten aktiivisuudesta ja Marika Toivonen kiittelee talkoohengen tarttuneen nuoriinkin. Akseli Toivonen arvelee nuorten kasvaneen aktiivisuuteen.

–Itse jäädytetyllä jäällä kelpaa luistella, Viljami Salmensuu toteaa.

Kyläläisten aktiivisuus ei rajoitu vain luisteluun.

–Hiihtäminen on meidän keihäänkärki, Ville Toivonen sanoo ja kehuu kyläyhdistyksen vapaaehtoisten pitävän yllä noin kymmentä kilometriä hoidettua latua.

Kunhan siis vain ensin saadaan lunta.

Huolta puitteiden puolesta

Heikinsuolla on myös frisbeegolfrata sekä aktiivisessa käytössä oleva kylätalo. Kouluverkon muutokset ja kyläkoulun hiljentyminen ensi syksynä herättää kyläyhdistyksessä huolta hienojen puitteiden puolesta. Joonas Järvinen luonnehtii koulun, jääkiekkokaukalon ja kylätalon aluetta kylän sydämeksi, jonka toivoisi säilyvän kyläläisten käytössä.

–Toivomme kunnan mahdollistavan puitteet, ja että saamme jatkossakin näitä käyttää emmekä joku aamu joudu lehdestä lukemaan kunnan laittaneen kiinteistön myyntiin.

Järvisen mukaan Pöytyän tämän vuoden vauvoista 15 prosenttia on syntynyt Heikinsuolle, joten elinvoimaa kylällä toistaiseksi riittää. Huolta kylän puolesta se ei silti hälvennä. Ville Toivosen mukaan jo kouluverkon muutokset ovat aiheuttaneet rajan vuotamista ja lapsiperheiden muuttoa Auraan.


 

Luistelemaan ennätysaikaisin

Viime vuosina on totuttu siihen, että talven tuloa on saatu odotella. Mutta nyt, vaikka lunta ei vielä olekaan, talven riemut ovat jo täällä ja myös muualla Auranmaalla kuin Heikinsuolla on päästy luistelemaan.

Auran Kirkonkulmalla luistelukenttä oli luistelukunnossa maanantaina ja Pöytyällä Auvaisten kentän keskiviikkona. Koskella ja Marttilassa luistelemaan päästiin eilen torstaina. Myös Yläneen yhtenäiskoulun jääkiekkokaukaloon luistelujää on saatu ennätysaikaisin.

–Kiitos uusitun tasaisen kentän ja Jari Joukkaan ripeän pohjajäädytyksen jää saatiin heti pakkaskauden alkuun, Markku Autio kiittelee.

–Yläneen Kirin talkoolaisten valmius jäädytyksen nopeaan aloitukseen takaa jään pysyvän hyvässä kunnossa toivottavasti koko talven. Jää saadaan pakkasten jatkuessa riittävän paksuksi, jolloin se kestää muutaman päivän suojasään sulamatta puhki, hän jatkaa.

Auran yhtenäiskoulun ja keskuspuiston luistelukenttien sekä Auran Kuntoilijoiden ylläpitämän ulkojään odotettiin valmistuvan torstaina. Tarvasjoella jäädytys aloitettiin tiistaina ja jää oli valmistumassa perjantai-iltapäiväksi. Niin ikään Oripäässä ulkojää on jo työn alla.

Jutusta päivitetty Tarvasjoen ulkojään tilanne perjantaina kello 10.30.