ALUEVAALIT: Emma Halmajärvi ottaisi oppia perhelääkärimallista

0
Emma Halmajärvi on Auranmaalla ainoa Liike Nytin aluevaaliehdokas. Liike Nyt suhtutuu kriittisesti koko sote-uudistukseen. Pelkona on, että rahat menevät hallintoon eikä hoitoon.

Miksi olet ehdolla aluevaaleissa?
–Haluan olla vaikuttamassa tärkeissä asioissa ja mikäpä olisi sen tärkeämpää kuin jokaisen ihmisen hyvinvointi.

Miksi joku muu kuin kotikuntasi asukas äänestäisi sinua?
–Nämä vaalit ovat koko Varsinais-Suomen hyvinvointialueen vaalit, nyt ei äänestetä kunnan asioista, vaan valitaan ne ihmiset, jotka päättävät koko alueen asioista.

Keskeisin tavoitteesi, jos tulet valituksi?
–Koko prosessi on niin tuore, että ketään meistä ei pysty antamaan pitäviä vaalilupauksia. Haluan kuitenkin omalta osaltani tehdä kaikkeni, jotta lasten- ja nuorten mielenterveystyöhön sekä vanhustenhuoltoon saataisiin lisää resursseja.

Millaisia uhkia näet sote-uudistuksessa?
–Kukaan ei osaa varmaksi sanoa, paljonko koko uudistus vie rahaa ja mistä se kaikki otetaan, sekä miten tämä uudistus vaikuttaa kuntiin ja niiden talouteen. Liike Nyt suhtautuu kriittisesti koko uudistukseen, sillä pelkona on, että rahat menevät hoidon sijaan hallintoon.

Millaisia mahdollisuuksia näet sote-uudistuksessa?
–Aina kun vanhaa uudistetaan, on mahdollisuuksia parempaan. Nyt on mahdollista saada monien erilaisen taustan omaavan ihmisten kokemus ja vahvuudet käyttöön, kun hallinto siirretään kunnilta pois.

Pitäisikö yksityisillä palveluntuottajilla olla nykyistä merkittävämpi rooli palvelun tuottajina?
–Ehdottomasti, palveluseteleillä pitäisi purkaa jonoja ja taata kaikille nopea hoitoonpääsy.

Mitä tehdä sote-sektorin työvoimapulalle?
–Alan palkkauksen pitäisi olla houkuttelevampi, työolojen paremmat ja työperäistä maahanmuuttoa pitäisi lisätä.

Mitä toivot paikallisista toimintamalleista säilytettävän?
–Jo valmiita digitaalisia palveluita pitäisi hyödyntää ja mahdollisuuksien mukaan lisätä. Terveyskeskukset ja palolaitokset on pidettävä lähellä asutusta, eikä niitä saa keskittää vain muutamaan harvaan toimipisteeseen.

Mistä toimintamalleista haluat ottaa mallia?
–Länsi-Euroopassa laajalti käytössä oleva perhelääkärimallista pitäisi ottaa opiksi, jotta lääkäri näkisi perheiden hyvinvoinnin kokonaisuuksina yksittäisen ihmisen sijaan.

Auranmaan Viikkolehti haastattelee Auranmaan alueen aluevaaliehdokkaita ennen 23.1. pidettäviä ensimmäisiä aluevaaleja. Kaikki ehdokasjutut tehdään samoilla kysymyksillä.


Kuka?

Nimi, ikä, paikkakunta, puolue: Emma Halmajärvi, 36, Aura, Liike Nyt
Ammatti ja koulutus: Aulapalvelutyöntekijä, vertaisohjaaja
Keskeisimmät luottamustoimet tähän mennessä: