Hullun Ponin Pauliina Vine toivoo noutoruuan kannattelevan yritystään pahimman yli

0
Hullun Ponin Pauliina Vine luottaa ravintolakonseptinsa porskuttavan jatkossakin, kunhan pahin pandemiatilanne hellittää

AURA, PÖYTYÄ. Auran keskustassa olevan ravintola Hullun Ponin liiketoiminta rullaa yrittäjä Pauliina Vinen mukaan tavallisesti siten, että kaksi kolmasosaa liikevaihdosta tulee ilta- sekä yöaikana tapahtuvasta myynnistä ja kolmasosa päiväsaikaan käyneiden asiakkaiden palvelemisesta, muun muassa lounasmyynnistä.

Tammikuun loppuun voimassa olevat ravintolarajoitukset sallivat anniskelutoiminnan harjoittamisen kello 17 saakka. Rajoitusten mukaan kaikki ravintolat tulee sulkea kello 18.

Vine tuumaa tämän tarkoittavan sitä, ettei anniskelua käytännössä katsoen tapahdu, ja Hullu Poni pyörii yksinomaan päivämyynnin varassa.

–Kaiken lisäksi lounasmyynti on vähentynyt tuntuvasti, koska monet etätyöläiset syövät kotonaan, Vine huokaa.

Selviytymisvaihde päälle


Hullun Ponin yrittäjä tekee mitä tehtävissä on ja panee toivonsa päivämyyntiin sekä noutoruokaan.

–Vaikka ravintola pitää sulkea kuudelta, saamme työskennellä keittiössä. Toivomme seurueilta tilauksia vuorokautta ennen haluttua ruokailuajankohtaa. Laitamme ruoan ja voimme myös toimittaa sen haluttuun osoitteeseen, Pauliina Vine selittää uusinta korona-ajan strategiaansa.

Vine luonnehtii tätä pelastusrenkaaksi, jonka hän toivoo kannattelevan pahimman yli.

Kuinka kauan Hullu Poni kestää röykkyistä pandemia-aikaa?

–Pidän yrityksen pystyssä niin kauan kuin rahat riittävät. Eiköhän ainakin kesään saakka pärjätä, eivätkä rajoitukset voi ikuisia olla, Pauliina Vine tuumaa.

Kotiintoimitukset ovat turkulaisten juttu


Hevosen lihaa sisältäviin gourmethampurilaisiin erikoistunut Hullu Poni sai syksyllä runsaasti positiivista mediahuomiota, kun Pauliina Vine avasi toisen ravintolansa Turun Hansakortteliin.

–Ajatuksena oli, että pääpaikka Aurassa kykenee kannattelemaan Hansakorttelin ravintolaa sen aikaa, että se saadaan kunnolla käyntiin, Vine selittää.

Hevosen lihasta tuli myyntihitti Turussa. Noin 80 prosenttia Hansassa myydyistä hampurilaisista tilataan hevosenlihapihvillä. Sen sijaan Aurassa purilaisiin halutaan yleensä naudanlihapihvi.

Startti oli Hansakorttelissa hyvä, mutta Vine jännittää kokonaistilanteen käyvän hankalaksi rajoitusten kuristaessa kassavirtaa. Turussa liikevaihtoa tuovat ruokalähettipalvelut, joskin ne nappaavat katteesta aimo siivun.

Vine kokeili ensimmäisen korona-aallon aikaan ruoan kotiintoimitusta Auranmaallakin. Se osoittautui pitkien etäisyyksien vuoksi kannattamattomaksi.

Yrittäjä laskee kotiinkuljetusten kannattavan maaseudullakin, mikäli tilattuja annoksia on vähintään kahdeksan.

Raikulin Raitti odottaa rajoitusten purkua


Yläneläinen yrittäjä Krista Tammi perusti Kyrön keskustaan viime heinäkuussa pubi Raikulin Raitin. Tammi ynnää pubin toimineen sen jälkeen normaalisti kolmisen viikkoa. Muu aika on ollut enemmän tai vähemmän rajoitusten kanssa pelaamista.

Tammen mukaan Raikulin Raittia ei kannata pitää nykyrajoitusten aikana avoinna. Tavallisesti pubi on avattu vasta iltakuudelta. Päivisin kertyvä kassavirta ei riitä kattamaan edes kiinteistön kuluja.

Tammella on omistuksessaan kolme pubia. Niistä kaksi on sellaisia, jotka hän haluaa pitää omanaan vaikeiden aikojen yli. Raikulin Raitti lukeutuu hänen mukaansa tähän kaksikkoon.

–Tunsin olevani Kyrössä erittäin tervetullut ja Raikulin Raitin toiminta on näyttänyt todella hyvältä, silloin kun se on ollut mahdollista, Tammi kertoo.

Pubien ohella hän pyörittää ohjelmatoimistoa. Artistirintamallakin on hiljaista, mutta Tammi pitää toimistonsa elossa rakentamalla sähköpääkeskuksia ja tarjoamalla muita rakennusalan palveluita.

–Tällaisena aikana täytyy venyä kaikkeen, Tammi summaa.