Hurlumhei sulki omatoimikirjaston – Kirjastossa metelöineiden varhaisnuorten keskuudessa kiusaamista ja nuuskan käyttöä

0
Auran omatoimikirjasto on väliaikaisesti suljettu koronan ja omatoimikirjastossa ilmenneiden sääntörikkomusten vuoksi. Sääntöjä ovat rikkoneet varhaisnuoret, jotka ovat muun muassa metelöineet, nujakoineet ja kiusanneet toisiaan.

AURA. Auran kirjastossa viime syksynä vallinnut hurlumhei on koronan lisäksi vaikuttanut omatoimikirjaston väliaikaiseen sulkuun. Omatoimikirjasto suljettiin jouluna ja pysyy suljettuna ensi viikon loppuun.

Kirjastosta on muodostunut suosittu kokoontumispaikka varhaisnuorille. Osalta noin 11–13-vuotiailta kävijöiltä ovat unohtuneet omatoimikirjaston säännöt. Syksyn mittaan kirjastoon on esimerkiksi tultu kaverin kortilla sisään. Korttiansa väärin käyttäneitä ja omatoimikirjaston sääntöjä rikkoneita on laitettu estoon.

–Varsinaista ilkivaltaa ei ole ollut, mutta porukasta lähtee kova meteli ja valvomattomasta tilasta on innostuttu liikaa. Valitettavasti täällä on myös ollut nujakointia ja kiusaamista, vt. kirjastotoimenjohtaja Iiris Mannonen kertoo.

Kiusaamisista tieto on tullut kirjastolle koulun kautta. Metelöinnistä puolestaan ovat huomauttanee toiset asiakkaat. Roskaaminen on ollut Mannosen mukaan myös yleistä ja lisäksi hänellä on huoli nuorten nuuskankäytöstä.

–Kirjastosta on löytynyt paljon käytettyjä nuuskapusseja. Ilmeisesti täällä on varhaisnuorten keskuudessa nuuskabuumi.

Henkilökunta ei voi olla lapsenvahtina

Mannonen korostaa olevansa iloinen, että kirjastolla on nuoria kävijöitä. Hän toteaa nuorten olevan yhteistyökykyisiä silloin, kun henkilökuntaa on paikalla. Mannonen kuitenkin myös toteaa, ettei henkilökunta voi toimia lapsenvahteina.

Mannosen mukaan viimesyksyiset ongelmat ovat tyypillisiä omatoimikirjastojen ongelmia muuallakin. Kokonaan hän ei haluaisi omatoimikirjastoa sulkea, sillä hän pitää omatoimikirjastoa hyvänä palveluna, josta tulee asiakkailtakin hyvää palautetta. Saattaa kuitenkin olla, että omatoimikirjasto toimii jatkossa vain aamuisin.

–Olen yrittänyt muistuttaa vahingonkorvausvastuusta, jos täällä jotain tapahtuu, Mannonen sanoo ja kertoo, että omatoimikirjastossa ilmenneiden ongelmien johdosta kirjastosta ollaan oltu yhteydessä nuorisotyöntekijöihin.

–Tarkoitus on tehdä tiiviimpää yhteistyötä.

Kirjaston käyttäjät ovat kyselleet mahdollisuutta sulkea omatoimikirjasto alle 18-vuotiailta. Tähän on Mannosen mukaan saatu tasa-arvovaltuutetulta ennakkopäätös, jonka mukaan palvelun täytyy olla kaikkien saatavilla.


 

”Monella on aikamoisia ongelmia”

AURANMAA. Auran kirjastossa ilmenneet ongelmat pahoinpitelyineen, näpistelyineen ja kiusaamisineen ovat ankkuripoliisi Pekka Mäkelän tiedossa. Mäkelän mukaan tekijät tiedetään ja asioita työstetään nuorten kanssa. Poliisille on myös kulkeutunut tieto mahdollisesta nuuskan välittämisestä nuorille. Mäkelän mukaan kyseessä on vanhempi mieshenkilö, jonka epäillään välittäneen nuuskaa.

Mäkelä uskoo Auran tilanteen pikkuhiljaa rauhoittuvan, mutta hän toteaa monella nuorella olevan aikamoisia ongelmia, myös muualla kuin Aurassa. Esimerkiksi Kyrössä ja Oripäässä on nuorten hyvinvoinnin edistämiseen ja rikosten ennalta ehkäisemiseen keskittyvälle moniammatilliselle Ankkuritiimille ollut tarvetta.

Mäkelä näkee Auran nuorten oireilun taustalla olevan osittain koulun ilmapiirin. Hän viittaa muun muassa rehtoreiden vaihdoksiin. Toisaalta Aurassa näkyvät samat ongelmat kuin koko Suomessa, kuten erityisopetuksen resurssivaje. Lasten ja nuorten oireiluun puututaan Mäkelän mukaan edelleen liian myöhään. Hän kaipaa lisää ammattilaisia lasten ja nuorten avuksi.

Ilkivaltaan, kiusaamiseen ja jopa hengenvaarallisiin tekoihin yllyttävät, varhaisnuorten ja nuorten keskuudessa leviävät TikTok-haasteet ovat Mäkelän arvion mukaan riesa ja uhka joka puolella. Auranmaalta hän ei suoralta kädeltä osaa kertoa esimerkkejä, mutta lähikunnissa nuoret ovat muun muassa kilpailleet, kuka uskaltaa pisimpään seistä junan edessä, ja hyppineet silloilta.