Johanna Oras kehottaa energisoimaan taiteella ja sisustuksella

0
Taiteen tekemisen lisäksi Johanna Oras on suunnannut luovuutta myös sisustuselementtien kuten lamppujen ja pöytien suunnitteluun. Kuva: Asko Virtanen

KOSKI. Koskelainen Johanna Oras on aiemmin tunnettu lähinnä taidemaalarina, mutta viime aikoina hän on laajentanut skaalaansa myös sisustuksen puolelle.

Merkittävä avaus tapahtui viime kesänä Lohjan asuntomessuilla, missä oli esillä muun muassa Oraksen suunnittelemia valaisimia, tapetteja ja taideliukuovia. Oras oli mukana myös moduulirakentamisen talossa.

–Siitä lähti idea yhteistyöstä Aulis Lundellin kanssa, Oras kertoo.

Aulis Lundell Oy muun muassa rakentaa teräsprofiileja ja kevytrakennejärjestelmiä. Syyskuussa Oras ja Aulis Lundell Oy järjestivät Turun Logomossa yhteiset 90–vuotisjuhlat, missä järjestettiin Oraksen juhlavuoden näyttelyn lisäksi tilaratkaisujen seminaari.

Logomossa nähtiin myös teräsrunkoinen taideinstallaatio Helmi, joka nyt on siirretty Koskelle ravintola Akselin pihaan.

Oraksen taidetta voi nähdä myös Turussa ja Tampereella, missä Liune esittelee uusia sisustusratkaisuja.

Mielihyvää taiteesta

Energian suuntaaminen maalaamisen ohella sisustukseen on Oraksen mielestä loogista jatkoa uralle.

–Kotoilu on nyt muotia. Taiteen ja sisustamisen uusi nousu on selvästi nähtävissä. Maalaukset ovat myös energisoivia sisustuselementtejä. On loogista, että ihmiset haluavat panostaa kotiin ja kotien työpisteisiin sekä siihen, että ne ovat mahdollisimman energisoivia, Oras sanoo.

Suuntaus näkyy myös siinä, miten paljon ja minkälaista taidetta kysytään.

–Moni haluaa nyt näyttäviä, isojakin taideteoksia. Kotiin halutaan nimenomaan kaunista ja mielihyvää tuottavaa taideta, jotta kotona olisi hyvä olla. Myös tilaustöitä on kysytty aiempaa enemmän, Oras kertoo.

Markkinoille on tullut entistä nuorempia taiteenostajia. Ostajan ikä ei kuitenkaan kerro vielä paljoa.

–Kyse on ihmisen persoonasta, siitä millaista taidetta hän haluaa. Sitä ei ikä määritä, Oras sanoo.

Sekin on nykyään nähtävissä, että taidetta ostetaan nimenomaan omien mieltymysten mukaan, ei sen mukaan, mitä jotkut instituutiot sanovat.

Toinen toistaan tukien

Työskentely myös sisustuksen parissa on Orakselle tapa saada uutta inspiraatiota maalaamiseen.

–Design ja taide ruokkivat toinen toisiaan. On hyvä, että pääsee purkamaan luovuutta erilaisiin asioihin, Oras sanoo.

Taiteen ja rakentamisen liitto näkyy monissa asioissa. Yksi näistä on prosenttitaide, jonka tavoitteena on, että prosentti julkisten tilojen rakentamiskustannuksista käytettäisiin taiteeseen.

Sisustamisessa Oras kannustaa rohkeuteen – myös värien kanssa.

–Huoneessa kannattaisi olla yksi tehosteseinä, joka on värikkäämpi. Harmaakin muuttuu aurinkoiseksi värien myötä. Ei kannata pelätä, että värikkääseen seinään kyllästyy nopeasti. Sen voi aina maalata tai tapetoida uudestaan, Oras kannustaa.

Oraksen vuodesta tulee kiireinen, sillä maalaamisen ja sisustamisen lisäksi luvassa on myös kursseja. Punkaharjulla on ensi vuonna kolme kurssia, syyskuussa järjestetään maalauskurssi Italiassa ja marraskuussa viikon kestävä meditaatio- ja maalauskurssi Costa Ricaan.

Kaukaisempien kohteiden lisäksi tapahtumia on tarkoitus järjestää myös Koskella.