Karoliina Olli tähtää hiihtolajeissa korkealle

0
Karoliina Olli viilettää sekä maastohiihto- että ampumahiihtoladuilla. Lisäksi hän yleisurheilee.

PÖYTYÄ, ORIPÄÄ. Pöytyäläinen Karoliina Olli, 15, hiihtää Johanna Matintalon vanavedessä Kaisa Mäkäräisen jäljille. Näin kaiketikin voi sanoa, sillä hiihtoa, ampumahiihtoa ja yleisurheilua harrastava Olli pitää Matintaloa ja Mäkäräistä esikuvinaan. Maajoukkueessa tällä kaudella hienoja tuloksia hiihtänyt Matintalo on myös Ollin seuratoveri, kumpikin edustaa Pöytyän Urheilijoita. Matintaloa tosin harvemmin Haukkavuoren maastoissa nähdään ja Olli edustaa myös Oripään Urheilijoita ampumahiihdossa, jota hän tällä hetkellä pitää talvikauden ykköslajinaan. Kesällä Olli juoksee keskipitkiä ja pitkiä matkoja Loimaan Leiskun väreissä.

Ampumahiihdosta Olli innostui noin kymmenkesäisenä Kisariihessä pidetyssä lajiesittelyssä. Laduilla hän on sivakoinut jo 3-vuotiaasta alkaen ja kun lajitestauksessa osumia tuli hyvin, syntyi kipinä ampumahiihtoon. Oripään Kangastuvan maastosta löytyi mahdollisuudet lajin harrastamiseen.

Ampumahiihdossa yhdistyy kaksi urheilullista ja kilpailuhenkistä Ollia viehättävää asiaa.

–Ampumisessa pitää keskittyä, Olli toteaa ja jatkaa, että hiihdossa viehättää vauhti.

–On kiva saada sukset jalkaan ja mennä kovaa.

Tällä kaudella Olli kilpailee ampumahiihdossa U17-sarjassa, mikä toi uusia asioita treenattavaksi. Nuorempien sarjoissa ammutaan vain makuuasennossa, joten pystyammunta on tullut uutena. U17-ikäluokka on myös ensimmäinen, jossa ase pitää kantaa selässä.

–Keskimäärin ase painaa noin 3,5 kiloa, oma aseeni 3,8 kiloa, Olli kertoo ja myöntää, että ase selässä hiihtäminen vaatii totuttelua.

–Selkään ase menee hyvin, mutta se painaa jonkin verran.

Ampumahiihtäjät tarvitsevat myös aseenkantoluvan, joka Ollille tähän kauteen saatiin hankittua.

Ollin tavoite tälle kaudelle ampumahiihdossa on, että pystyammunnat menisivät hyvin ja treeneissä hän pääsisi entistä parempaan osumatarkkuuteen. Yhdeksättä luokkaa käyvän peruskoululaisen tavoitteena on myös hoitaa koulu niin, että ensi syksynä ovet avautuisivat urheilulukioon ja sitä kautta maajoukkueeseen.

Helmi- ja maaliskuussa Ollilla on edessä ampumahiihdon SM-kisat Ahvenistolla ja Oulussa. Kisakalenterissa on myös Hopeasompahiihdot. Talvikauteen mahtuu lisäksi yleisurheilun alueellisia maajoukkueleirityksiä. Viime kaudellahan Olli ylsi yleisurheilun SM-kisoissa hyville sijoituksille. Ampumajuoksun SM-kisoissa tyttö nappasi tuplamestaruuden.

Tälle kaudelle hän on saanut avukseen oman valmentajan. Teuvo Munkki valmentaa nuorta lupausta hiihdossa ja yleisurheilussa. Treenejä kertyy 5–6 kertaa viikossa.

–Urheilu on aina ollut kivaa ja hauskaa, kaksi vuotta sitten kaiken muun urheilun lisäksi koripalloakin pelannut Olli sanoo.

Koripallo jäi koronan ja joukkueen hajoamisen vuoksi.

Olli arvioi, että urheilijana hänen tulisi kehittää voimaa ja hiihdossa vauhtikestävyyttä. Matintalon esimerkki rohkaisee tulevaisuuden lupausta ja antaa uskoa, että Varsinais-Suomestakin voi hiihtolajeissa ponnistaa korkealle.