Klapiyrittäjät myivät puuvarastonsa tyhjiksi ennätysvarhain

0
Tulevaa lämmityskautta varten polttopuuta hankkiva Esa Heinonen otti AVL:n pyynnöstä itsestään selfien kesken metsätöiden.

AURANMAA. Tarvasjokelaisen Koivunalhon luomutilan isäntä Esa Heinonen kaataa polttopuuksi sopivaa koivua, kuusta ja mäntyä, jotta hänellä on tarjota klapia tulevana syksynä. Heinonen ei muista talvea, jolloin tilan puuvarasto olisi ollut tyhjä vuodenvaihteen tietämissä. Tavallisesti klapeja on riittänyt huhtikuulle saakka.

– Otamme jo nyt tilauksia ensi talven varalle, jotta osaamme varustautua oikealla puumäärällä, Heinonen selittää.

Useimmat asiakkaat haluavat kuivaa koivua. Sen matka metsistä tulipesiin kestää lähes vuoden.

Heinonen kaataa puut tammi-helmikuussa, pienii ne maalis-huhtikuussa ja juhannuksen tienoilla klapit pannaan katon alle. Aikataulua voisi nopeuttaa koneellisella kuivauksella, mutta Koivunalhon tilalla luotetaan Aurinkoon.

Suurin osa klapeista käytetään Heinosen tietojen mukaan asuintalojen lämmitykseen sähkön tai öljyn ohella. Hän arvelee, että myös paljujen suosio on lisännyt puun kysyntää.

Koivunalhossa klapikauppaa rajoittaa varastotila.

– Kaikki polttopuu on saatava katon alle. Kun tulevaisuudessa rakennamme lisää katettua tilaa, huomioimme myös klapikaupan tarpeet, Heinonen linjaa.

Halkoja halutaan taas

Auralainen Jaakko Uusitalo Pohjolan Polttopuusta sanoo pandemian sekä kalliiksi käyneen sähkön siivittäneen klapikauppaa.

– Ihmiset ovat tavallista enemmän kodeissaan ja tykkäävät lämmittää puilla. Mielestäni polttopuun menekki lähti kasvuun jo viime kesänä. Klapien ohella kysytään halkoja, kun vielä jokin aika sitten kukaan ei halunnut niitä, Uusitalo kertoo.

Aiemmin Pohjolan Polttopuunkaan ei ole tarvinnut myydä ei-oota, mutta nyt varastot tyhjenivät vuodenvaihteessa.

– Sikäli erikoista, että kovin menekki on yleensä vasta tammi-, helmi- ja maaliskuussa. Olisimme varmasti saaneet myytyä tuplamäärän tavalliseen verrattuna, jos myytävää olisi ollut, yrittäjä kommentoi.

Uusitalokin on lähiajat metsätöissä ja lisäksi hän etsii raakapuun myyjiä. Hän lupaa klapi- ja halkoasiakkailleen puuta tulevaksi lämmityskaudeksi, jos tilauksen tekee loppukesällä tai alkusyksystä.

Yhdeksi kompastuskiveksi Uusitalo nostaa omakotitalojen pieniksi kutistuneet puuvarastot.

– Jos varastot olisivat suurempia, yksi klapitoimitus vuodessa riittäisi, mikä toisi varmuutta polttopuun riittävyyteen ja pudottaisi kustannuksia.

Kustannukset ovat nousseet

Pohjolan Polttopuun toiminta on Jaakko Uusitalon mielestä tällä hetkellä järkevässä mittaluokassa, eikä hän suunnittele sen kasvattamista. Investoinneista puhuttaessa yrittäjän mieleen tulee lähinnä klapikoneen uusiminen.

Investointihaluja hillitsee kustannusten kasvu kautta linjan.

– Puun hinta on noussut. Samoin koneiden varaosat, öljyt, huollot sekä kaikki muu tuntui viime vuonna kallistuvan tuntuvasti, Uusitalo luettelee.

Auranmaan Viikkolehden haastattelemista puukauppiaista enää kyröläisellä Pasi Korpiaholla on koivuklapia jäljellä. Sekapuu on häneltäkin toistaiseksi loppu.

Huomattavan osan varastostaan Korpiaho myi jo syksyllä. Vuodenvaihde on hänen mukaansa ollut klapikaupan osalta hiljaisempaa aikaa.