Koulunuorisotyöntekijän pestit jäivät Pöytyällä ja Aurassa kokeiluksi

0
Pöytyällä koulunuorisotyöntekijänä työskennellyt Lauri Kuiko on ollut pidetty nuorten keskuudessa. Nuorten toiveeseen Kuikon jatkopestistä kunnan päättäjät eivät vastanneet. Kuva: AVL arkisto.

AURANMAA. Avi ei jatka Nuorisotyö koululla -hanke, josta jaettiin viime vuonna korona-ajan erityisavusta koulunuorisotyöntekijöiden palkkaamiseen. Pöytyälle ja Auraan erityisavustuksella palkattujen koulunuorisotyöntekijöiden pestit ovatkin päättymässä. Auranmaan alueelle pestatuista koulunuorisotyöntekijöistä jatkoa on saanut vain Noora Lindeberg-Kaukonen , jonka työ Kosken ja Marttilan nuorten parissa jatkuu Avi:n myöntämän Nuorisotyön kehittäminen -hankkeen puitteissa.

PÖYTYÄLLÄ nuoriso vetosi päättäjiin koulunuorisotyöntekijä Lauri Kuikon palkkaamiseksi pysyvästi. Yhteisöllisyyslautakunta suhtautui koulunuorisotyöntekijän palkkaamiseen myötämielisesti, mutta määrärahoja ei kunnalta herunut.

Pöytyän kulttuurisihteeri Taina Myllynen harmittelee, ettei jatkopestiä saatu. Hän on kuitenkin tyytyväinen kokeiluun, jonka avustus mahdollisti.

–Hanke on ollut positiivinen ja mielenkiintoinen kokemus, puolin ja toisin on opittu uutta. Tästä on hyvä jatkaa miettimään sosiaalisen median tärkeyttä nuorille, Myllynen pohtii.

Kuiko on tehnyt työtään pitkälti sosiaalisen median kautta. Myllynen toteaa hänen luoneen ”koululaurista” hyvän brändin ja olleen persoonana nuorten keskuudesta pidetty. Itse koulunuorisotyöntekijän tehtävä hakee Myllysen mukaan vielä muotoaan. Hän muun muassa toteaa, että kolmen koulun kiertäminen on ollut haasteellinen tehtävä.

Kaikkinensa Pöytyällä on Myllysen mielestä hyvät resurssit nuorisotyössä. Koulunuorisotyöntekijä on ollut hyvä lisä kahden nuoriso-ohjaajan ja kahden etsivän nuorisotyöntekijän rinnalla. Myllynen pohdiskelee, että tulevaisuudessa nuorisotyön muotoja ja vakinaisten työntekijöiden työnkuvaa voisi saatujen kokemusten pohjalta pohtia uusiksi. Nuorisotilan tulo Elisenvaaran yhtenäiskouluun antaa hänen mukaansa tähän hyvän tilaisuuden.

AURASSA koulunuorisotyöntekijänä työskennellyt Miisa Kanerva kokee, että toimelle on tarvetta. Nuorille tekemänsä kyselyn perusteella hän toteaa nuorten jäävän kaipaamaan koulunuorisotyöntekijää.

–Vaikka ei olisikaan oltu yhteydessä, nuorille on tuonut turvaa, että koulussa on ollut aikuinen, jota voi matalalla kynnyksellä lähestyä, Kanerva kertoo saamastaan palautteesta.

Koulunuorisotyöntekijän tehtävän hän kertoo olleen mielekäs, mutta suhteellisen haastava. Haasteita on ollut etenkin yhteistyössä opettajien kanssa.

–Vaikka asiasta on keskusteltu, opettajien on ollut vaikea hahmottaa koulunuorisotyöntekijän tarkoitusta.

KOSKELLAKAAN koulunuorisotyöntekijän toimi ei jatku sellaisenaan, vaan uuden hankkeen myötä Noora Lindeberg-Kaukosen toimenkuva muuttuu. Jatkossakin hän on läsnä myös kouluilla, mutta työhön sisältyy muun muassa vapaa-ajan tapahtumien suunnittelua, yhteistyötä nuorisovaltuuston kanssa, uusien toimintatapojen etsimistä, tiedotusta, yksilöohjausta 29-vuotiaisiin asti ja ehkäisevää päihdetyötä.

–Viime kevään aikana tein itseäni koulun puolella tutuksi ja syksyllä olen vastannut nuorten tarpeisiin. Vapaa-aika tulee luonnolliseksi osaksi työnkuvaa, Lindeberg-Kaukonen miettii.

Rahat Kosken ja Marttilan kuntien yhteiseen hankkeeseen ”kaivanut” hyvinvointikoordinaattori Katri Honkala kertoo hankkeen olevan kaksivuotinen, mutta rahoitusta myönnetään vuodeksi kerrallaan. Tälle vuodelle rahaa saatiin 20 000 euroa, minkä lisäksi kummankin kunnan omarahoitusosuus on 8 000 euroa.

–Ideana on jatkaa niitä hyviä käytäntöjä, joita koulussa on kehittynyt. Uuden hankkeen ajatuksena on myös tuoda ammatillisen nuorisotyön elementtejä Koskella ja Marttilaan ja löytää oikeanlaisia menetelmiä, joita ei tähän mennessä ole ollut, Honkala sanoo.

Honkalan tavoitteena on, että hankkeen myötä ammatillinen nuorisotyö saadaan vakiinnutettua Koskelle ja Marttilaan, joissa kummassakaan ei ole ollut vakituista nuorisotyöntekijää.