Kunnat ja hoivayritykset ovat ihastuneet heikinsuolaisten luotsaamaan talotehtaaseen, joka tavoittelee pienintä mahdollista hiilijalanjälkeä

0
Juha Marttala ja Mauri Heinonen vakuuttavat olevansa tyytyväisiä Auran kirkolla olevaan lämmitettyyn halliin, jossa on riittävästi tilaa Hoivarakentajien talotehtaan tarpeisiin.

AURA. Hoivarakentajien viipaletalotehtaalla, entisessä Käyrän avovankilan venehallissa, valmistellaan lastensuojeluyksikön hirsitilaelementtejä kuljetuskuntoon. Elementit ajetaan kolmen rekka-auton voimin Lietoon, missä niitä odottaa vesikaton suojaama valmis perustus.

Vastaava toimialajohtaja Mauri Heinonen kertoo, että 21 elementin yhteenliittäminen kestää pari päivää, jonka jälkeen 670 neliömetrin suuruisen rakennuksen päälle lasketaan katto ja kokonaisuus viimeistellään käyttökuntoon.

Tarpeen vaatiessa elementit voidaan irrottaa toisistaan ja rakennus on mahdollista siirtää uuteen paikkaan. Heinonen sekä Hoivarakentajien isähahmo ja hallituksen jäsen Juha Marttala painottavat, että siirtomahdollisuudesta huolimatta talotehtaan tuotteet eivät ole väliaikaisratkaisuja, vaan täysverisiä taloja.

Tiettävästi ainuttakaan Hoivarakentajien hirsielementeistä tehtyä taloa ei ole vielä siirretty. Siirtomahdollisuuden hyödyntäminen saattaisi tulla kyseeseen esimerkiksi silloin, jos hirsielementeistä tehtäisiin nopealla aikataululla uusi koulu sisäilmaongelmista kärsivän opinahjon tilalle.

– Uusi koulu voidaan ensin pystyttää sopivalle paikalle vanhan viereen. Kun vanha rakennus on purettu, uusi koulu on mahdollista siirtää sen tilalle, jolloin sitä voidaan haluttaessa vielä laajentaa, Marttala visioi.

Lämmin halli takaa kuivat rakenteet

Hoivarakentajien kehittämä tilaelementtirakentaminen alkoi vuonna 2014, kun Turun kaupungin tilaliikelaitos tilasi siirtokelpoisen päiväkodin. Sen elementit tehtiin Juha Marttalan ja Mauri Heinosen kotikonnuilla, Japeka Oy:n hallissa Heikinsuolla. Siellä valmistettiin taloelementtejä lähes näihin päiviin asti.

Nelisen vuotta sitten Hoivarakentajat osti Senaatti Kiinteistöiltä Käyrän avovankilan vanhan venehallin, joka tarjoaa lämpimän, kuivan ja valoisan rakennustilan. Näin taataan, etteivät rakenteet pääse kostumaan ja lisäksi sisätilalla on positiivinen vaikutus työturvallisuuteen. Hallin myötä on mahdollista tehdä samaan aikaan useita työvaiheita, jotka olisivat perinteisessä rakentamisessa perättäisiä.

– Kun tontilla rakennetaan vasta perustuksia, hirsielementit voivat olla hallissa jo liki valmiina. Näin urakan läpimenoaika on tavallista lyhyempi, Marttala selittää.

Hallin lämmittäminen on toki kallista, mutta siihen on luvassa helpotusta vesikiertoisten ilmalämpöpumppujen myötä. Sen lisäksi talotehtaan energiatehokkuutta parannetaan katolle asennettavilla aurinkopaneeleilla.

Suurimman osan rakennusprojekteistaan Hoivarakentajatkin tekee alusta loppuun tonteilla. Sellaisia ovat Kuopiossa ja Ilmajoella rakenteilla olevat koulut, Nokialle tehtävä hoivakoti sekä Vantaalle nouseva päiväkoti. Viimeksi mainitusta on tulossa massiivihirsirakenteiden ansiosta Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen päiväkoti. Tulevana keväänä yritys ryhtyy rakentamaan Auran kunnantaloa.

Hoivarakentajien vuosittainen liikevaihto on noin 30 miljoonaa euroa, josta Auran talotehtaan osuus on kymmenkunta prosenttia. Konsernin osaomistajana on tilaelementeistä koostuviin omakotitaloihin erikoistunut Kiirunatalot.

Auran tehtaan tilauskirjassa on täyttä. Kahden seuraavan tilaelementtikohteen hirret on tilattu hirsirakentamisen pioneeriyritykseksi kutsutulta Hongalta ja puitesopimukset on solmittu kaikkiaan 15 tilaelementtiprojektiin.

Tuotantoprosessissa on vielä hiomista

Mitä kauemmas elementtitoimitus Aurasta lähtee, sitä valmiimmiksi elementit tehdään.

– Esimerkiksi siten, että valaisimetkin ovat paikoillaan, Juha Marttala esittelee.

Sähkötyöt on tehty muutenkin niin pitkälle, että sähkömies liittää tontilla enää elementtien väliset pistoliittimet toisiinsa.

Onko tuotantoprosessissa kehitettävää?

– Elementtien rakentaminen hallissa on ainakin toistaiseksi vähäsen kalliimpaa kuin rakentaminen paikan päällä, vaikkakin ulkona tarvittavat suojaustoimet ja työmaajärjestelyt voi jättää laskuista pois, Juha Marttala vastaa.

Osan kustannuksista selittää se, että elementtien saumakohdissa on kaksi seinää, kun taas paikan päällä tehdyissä on yksi seinä. Myös kattorakenteesta tulee väistämättä hivenen kalliimpi.

– Tavoitteenamme on jalostaa konseptia siten, että pystymme tekemään entistä useampia asioita sarjatyönä, mikä tehostaa tuotantoa ja alentaa hintaa. Näin ollen tilaelementtirakenteen ei ehkä lopulta tarvitse olla tavallista kalliimpaa, vaikka tiettyjä rakennusosia tulee väistämättä tuplana, Mauri Heinonen selittää.

Tilaajien arvostama myyntivaltti Hoivarakentajilla on runsas massiivihirren käyttö. Näin rakentamisen ja rakennusten laskennallinen hiilijalanjälki jää pieneksi. Oma lukunsa on myös Hoivarakentajien aiempi kokemus hoivayrittämisestä, joka edesauttaa vuoropuhelua alan toimijoiden kanssa.

Lisäksi Heinonen muistuttaa, että tärkeä menestystekijä on tuttu, osaava ja varmaksi koettu auranmaalainen työvoima.

Asukaspalaute on ollut kiittävää

Minkälaista sitten on asua tilaelementeistä kootussa talossa?

Juha Marttalan mukaan Lietoon tulevan lastensuojeluyksikön suunnittelussa on tähdätty kodinmukaisuuteen. Talossa on 14 asukasta, joista jokaisella on oma huone.

Ikkunallisissa ulkoseinissä on hirsipinta, muut seinät ovat vaaleaa kipsilevyä. Lattioissa on vinyylipinta. Hirsi hengittää ja se myös rauhoittaa huoneiden akustiikkaa.

Mauri Heinonen myöntää jännittäneensä äänimaailma-asioita aina siihen saakka, kunnes Hoivarakentajien elementtitekniikalla tekemä kolmikerroksinen pienkerrostalo oli otettu käyttöön Hangossa ja hän kuuli taloyhtiön asukkaiden kommentteja.

– He kehuivat rakennuksen olevan aivan äänetön, naapurien ääniä ei kuulu.

Kyseinen talo, Hangon Laituri, on tiettävästi Suomen ainut hirsitilaelementeistä tehty pienkerrostalo. Se valmistui kesällä 2021.